Cameron Diaz

*30.08.1972
  • San Diego, Kalifornia, U.S.A. Miesto narodenia:
  • Benji Madden Partner/ka:
  • Vydatá Rodinný stav:
  • 46 Vek:
  • 173 cm Výška:
  • panna Znamenie:
  • herečka Povolanie:
Doplň Oprav a Vyhraj!
Cameron Diaz

Kariéra



Rodina, do ktorej prišla na svet, patrila do kategórie strednej vrstvy. Rodičia venovali svojim dvom dcéram dostatok pozornosti a dali im slušné vzdelanie. Kalifornia je však oblasťou, v ktorej po svojich „obetiach“ sliedia množstvá rôznych agentov. Je to totiž „oblasť pekných tvárí“. Jeden z talentovaných agentov objavil aj Cameron.
Jej indiánsko- kubánsko-anglosaský pôvod jej dáva mimoriadne zaujímavý výraz. Možno to nie je klasická krása, rozhodne však jej vodovo modré oči, široký úsmev, výrazné lícne kosti a pekná postava zaujmú každého muža.

V šestnástich rokoch sa vydala do sveta šoubiznisu dvierkami s nápisom modeling. Pod krídlami agentúry Elite precestovala svet. Vidieť sme ju mohli na obálkach mnohých prestížnych časopisov, v reklame na Coca-Colu, či v kampani Donny Karan.
Po prevalení škandálu, že šéfovia tejto agentúry spávali s dievčatami, ktoré opili a nadrogovali, je jasné, že práve v tom období si vybudovala veľmi pozitívny vzťah k marihuane. V Austrálii, pri nakrúcaní reklamy na Coca-Colu ju prehnaná konzumácia alkoholu stála skoro život. Napriek tomu, že s rozličnými prestávkami to občas s alkoholom preháňa, je stále krásna a stále sama sebou.

Rozhodne jej nemožno uprieť zdravý sedliacky rozum a schopnosť presne riadiť svoju kariéru.

V roku 1994 vnikla do sveta filmu po boku Jima Carreyho v trháku Maska. Jej Tina Carlylová bola tak krásne osudová, tak nevinne beštiálna. Cameron sa však nenechala zmiasť úspechom. Keďže nemala s filmom žiadne skúsenosti, rozhodla sa pre tŕnistejšiu, ale zato istú cestu cez nízkorozpočtové filmy. Nečakal ju tak bleskový výstup a rovnako bleskový pád, ale postupná cesta k vrcholu po boku talentovaných tvorcov, počas ktorej sa výborne rozohrala a pomaly sa dostala aj k horibilným honorárom hviezd prvej veľkosti.


V roku 1995 sme ju mohli vidieť v čiernej komédii The last Supper. Potom mala smolu a pri príprave filmu Mortal Kombat si zlomila ruku. Preto sa v tomto filme neobjavila. Zato si to vynahradila hneď v ďalšom roku, kedy hrala v troch filmoch: Filling Minnesota, Head above Water, She only she, kde zvádzala hneď dvoch chlapov a navyše bratov naraz. Tento film režíroval Edward Burns, ktorý sa neskôr preslávil zachraňovaným vojakom Ryanom.

Cameronina rola Heather potvrdila, že ona aj režisér majú pred sebou sľubnú kariéru. Pomaličky sa do sveta vysokorozpočtových filmov vkradla filmom Key to Tulssa.

V roku 1997 dostala úlohu po boku Julii Robertsovej v romantickej komédii Svadba môjho najlepšieho priateľa. Napriek tomu, že jej úloha nebola pre veľký herecký výkon práve stvorená, bez preháňania možno povedať, že hrala lepšie, ako hlavná hviezda filmu. V duchu hesla, keď sa darí treba to využiť, zobrala ešte v tom roku úlohu v prvom americkom filme Dannyho Boyla, Johna Hodgea, a Johna McDonalda /Transpotting, Plytký hrob/.

Film Extra život, ktorý v sebe spája americkú túžbu po romantike a anglický humor nie je síce vrcholným kinematografickým dielom, ale o talente Cameron Diazovej svedčí na 100%. Je výnimočné, ak sa v žene ovplývajúcej krásou, nájde dostatok nadhľadu na to, aby bola komická. Cameron Diazová to dokáže.

Rok 1998 bol opäť úrodný. Hrala v kontroverznom filme Strach a hnus v L.A. po boku Johnyho Deppa a Teryho Gilliama, v rozporuplnej čiernej komédii Very Bad Things a v mimoriadne komerčne úspešnej komédii Niečo na tej Mary je.

Filmami z posledného obdobia ako Šesť pohrebov a jedna svadba, Víťazi a porazení /Oliver Stone, 2000/ a V koži Johna Malkovicha potvrdila, že jej cesta na vrchol bola kľukatejšia, ale mimoriadne správna. Je jednou z tých krásnych herečiek, ktoré sa nedali zaškatuľkovať a naučili sa hrať. Od tej doby bolo s ňou natočených veľa ďalších úspešných filmov.

Filmografia

1994 Maska
1995 Posledná večera
1996 Ona, jedine ona
1996 Medové týždne bez ženícha
1996 Hlava nad vodou
1997 Svadba môjho najlepšieho priateľa
1997 Keys to Tulsa
1997 Extra život
1998 Šesť pohrebov a jedna svadba
1998 Strach a hnus v Las Vegas
1998 Niečo na tej Mary je
1999 Víťazi a porazení
1999 V koži Johna Malkovicha
2000 Čo vlastne ženy chcú
2000 Charlieho anjeli
2001 Vanilkové nebo
2001 The Invisible Circus
2002 Jednoducho sexi
2002 Gangy New Yorku
2003 Charlieho anjeli: Na plný plyn
2005 Pozná ju ako svoje boty
2006 Prázdniny
2008 Svadobná noc v Las Vegas
2009 Pre moju sestru
2009 Box
2010 Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive
2011 Zelený sršeň
2011 Mrcha učiteľka
2012 Gambit
2012 Ako porodiť a nezblázniť sa
2013 Konzultant
2014 Sex Tape
2014 Jedna za všetky
2014 Annie

Súvisiace články