Presunúť na hlavný obsah

Soňa Valentová

herečka

Soňa Valentová

herečka
Miesto narodenia:
Trnava
Partner/ka:
Pavol Haspra
Rodinný stav:
vdova
Vek:
73
Znamenie:
blíženci
Povolanie:
herečka

Detstvo a štúdium

Od detstva sa venovala baletu a hre na klavír. Počas gymnaziálneho štúdia ju začalo baviť herectvo, po maturite preto nastúpila na VŠMU a tam ho vyštudovala.

Kariéra

Od roku 1968 sa stala členkou divadelného súboru Slovenského národného divadla v Bratislave. V súčasnosti tu pôsobí už viac ako štyridsať sezón. Od začiatku svojej hereckej kariéry stvárňuje najmä zložité psychologické charaktery, excelentne zvláda najmä dramatické až tragické postavy. Na pódiu uplatnila nielen svoj pôvab, ale aj svoje komediálne vlohy. Aktívne pracuje pre rozhlas a dabing.

Ocenenia

V roku 1970 obdržala slovenskú divadelnú cenu Janka Borodáča, za televízne vystúpenia bola ocenená Zlatým krokodílom (1975). Tesne pred pádom komunizmu v roku 1988 získala titul „Zaslúžila umelkyňa“. V roku 2006 tiež obdržala vysoké štátne vyznamenanie „Rád Ľudovíta Štúra II. triedy“ za zásluhy v oblasti kultúry.

Filmografia

1969: Kladivo na čarodejnice

1970: Zlozor

1975: Paleta lásky

1976: Koncert pre pozostalých

1980: Tichý podnájem

1980: Noční jazdci

1984: Perinbaba

1988: Kam pánové kam jdete?

1988: Mozartova cesta do Prahy

1989: Martha a já

1991: Requiem pro panenku

1992: Lady Macbeth von Mzensk

1996: Zapomenuté světlo

1996: Lea

2006: Bloudím

2008: Oko