Presunúť na hlavný obsah

Oprah Winfrey

moderátorka
Oprah Winfrey

Oprah Winfrey

moderátorka
Miesto narodenia:
Kosciusko, Mississippi, USA
Partner/ka:
Stedman Graham
Rodinný stav:
slobodná
Vek:
70
Znamenie:
vodnár
Povolanie:
moderátorka

Detstvo

Jej matka bola len tínedžerka, keď ju porodila. Otca nikdy nepoznala, keďže jej mama otehotnela v priebehu jednej noci a s jej otcom sa nie dlho na to rozišla. Jej mama sa volala Vernita Lee a pracovala ako slúžka. Po jej narodení odišla na sever a prvých šesť rokov strávila v chudobe na vidieku so svojou babičkou Hattie Mae. Tá bola taká chudobná, že Winfrey musela dokonca nosiť šaty z vriec na zemiaky, pre ktoré sa jej deti samozrejme vysmievali. Po šiestich rokoch sa s mamou presťahovala do štvrte v Milwaukee vo Wisconsine. Vtedy porodila jej mama ďalšiu dcéru Patríciu, ktorá v roku 2003 zomrela na predávkovanie kokaínom. Keďže matka obe dcéry nezvládala, poslala Oprah k strýkovi Vernonovi do Nashvillu v štáte Tennessee. Lee sa zatiaľ narodila tretia dcéra, ktorú sa rozhodla dať na adopciu v nádeji, že to vyrieši jej finančné problémy. Potom porodila ešte syna Jeffreyho, ktorá zomrel v roku 1989 na AIDS. Winfrey v roku 1986 pred svojimi divákmi v epizóde, v ktorej sa diskutovalo o sexuálnom zneužívaní, prehlásila, že do deviatich rokov ju obťažoval jej bratranec, strýko a rodinný priatel. Keď sa vo svojich dvadsiatich štyroch rokoch snažila o tom povedať rodine, odmietli to prijať. Preto sama povedala, že sa rozhodla nebyť maťkou, keďže o ňu nebolo matersky postarané.

Štúdium a začiatky

Po prvých úspechoch v škole bola preradená na strednú školu Nicolet na bohatom predmetí. Jej chudoba jej bola neustále predhadzovaná. Začala preto kradnúť mame peniaze, aby so spolužiakmi udržala krkok, chodila vonku so staršími chlapcami, preto ju mama opäť poslala do Nashvillu a už ju späť nevzala. Strýko Vernon bol prísny, ale vďaka tomu, že jej vzdelanie mu bolo prioritou sa z Winfrey stala úspešná študentka a stala sa najpopulárnejším dievčaťom na škole. Bola členkou rečníckeho tímu, vyhrala druhé miesto v celonárodnej súťaži v dramatickom výklade a v rečníckej súťaži vyhrala štipendium na Tennessee State Universtiy, kde vyštudovala komunikáciu. Keď mala sedemnásť rokov vyhrala Miss Čierna kráska Tennessee. Tiež upútala pozornosť rozhlasovej stanice čiernych WVOL, ktorá ju na čiastočný úväzok najala do spravodajského tímu. Pôsobila tam počas konca strednej školy a znova v prvých dvoch rokoch na vysokej. Jej babička Hattie na margo jej výberu povolania raz povedala, že od tej doby, čo Winfrey vedela rozprávať, bola na javisku. Winfrey sama neskôr potvrdila, že vplyv jej babičky Hattie. Ona bola tou osobou, ktorá ju povzbudzovala k prejavu na verejnosti a dala jej pozitívny pocit zo seba samej.

Pôsobenie a úspechy

Je najväčšou afroamerickou filantropkvou všetkých čias, má svoju vlastnú talkshow „Oprah Winfrey Show“, okrem toho je aj herečkou a vydavateľkou časopisu. Je mnohonásobnou držiteľkou ceny Emmy a na konte má aj nomináciu na Oscara. Je považovaná za najbohatšiu afroameričanku 20. storočia.

Zaujímavosť

Pôvodne sa Winfrey volala „Orpa“ podľa biblickej postavy z knihy Ruth, ale jej rodina a priatelia nevedeli ako sa má správne meno vysloviť, tak ju volali „Oprah“.