Presunúť na hlavný obsah

Martina Moravcová

plavkyňa
Martina Moravcová

Martina Moravcová

plavkyňa
Miesto narodenia:
Piešťany
Partner/ka:
Martin Valko
Rodinný stav:
vydatá
Vek:
48
Znamenie:
kozorožec
Povolanie:
plavkyňa
Osobný web:
www.martinamoravcova.com

Detstvo


Narodila sa v plaveckej rodine. Pretekárskemu plávaniu sa venovali jej otec Karol Moravec (bol členom širšieho kádra čs. reprezentácie pred OH 1964) aj mama Darina. Plávaniu prepadol aj jej mladší brat Karol a pod vplyvom Martininho príkladu sa rovnakou cestou vydalo množstvo detí z panelového domu, v ktorom vyrastala.

Štúdium


V roku 1995 po absolvovaní prvého ročníka Ekonomickej univerzity v Bratislave, odišla študovať na Southern Methodist University v texaskom Dallase. Plavecké štipendium jej pokrylo celé náklady na štúdium v USA. Na jar 1998 Martina Moravcová v Dallase ukončila bakalárske štúdium manažmentu informačných systémov a o dva roky neskôr magisterské štúdium aplikovanej ekonómie. Za výborné študijné výsledky sa dostala na čestnú listinu SMU.
Počas štúdia v USA sa výnimočným spôsobom presadila v amerických vysokoškolských súťažiach. Stala sa líderkou univerzitného tímu SMU Lady Mustangs, ktorého tréner Steve Collins ju vedie nepretržite od septembra 1995 až doteraz.
Zaradila sa medzi najúspešnejšie osobnosti v histórii plaveckých šampionátov na súťažiach renomovanej univerzitnej ligy NCAA. Po ukončení štúdia sa stala profesionálnou plavkyňou.

Kariéra


Ako šesťročná začala plávať na piešťanskom kúpalisku Eva, od útleho veku až doteraz je členkou plaveckého klubu Kúpele Piešťany. Najprv ju trénovala mama, potom sa jej deväť rokov, až do konca roka 1994 trénersky venovala Viera Čamborová. Počas tohto obdobia sa Martina prebojovala medzi najlepšie pretekárky v bývalej ČSFR.
V roku 1991 získala dve medaily na juniorských majstrovstvách Európy v Antverpách a vyhlásili ju aj za najlepšiu plavkyňu krajiny.
Ako šestnásťročná debutovala už na vrcholnej súťaži medzi dospelými - na olympijských hrách v Barcelone. Bola tam najmladšou členkou celej československej výpravy.
V roku 1993 sa Martina Moravcová prebojovala už do širšej svetovej špičky a na majstrovstvách Európy v Sheffielde získala svoju prvú medailu z vrcholnej súťaže - striebro na 100 m voľný spôsob. Z
a tento a ďalšie veľké úspechy v priebehu roka získala prvý raz titul najúspešnejšej športovkyne Slovenska, čo sa jej podarilo aj v rokoch 1995, 1998, 2000 a 2001.
Od vstupu na svetovú scénu mala jej plavecká kariéra takmer nepretržite stúpajúci trend a zaradila sa medzi najvýznamnejšie svetové plavecké osobnosti svojej éry.

Súkromie


V máji 2001 sa Martina Moravcová v Piešťanoch vydala za Martina Valka, Slováka tiež študujúceho v USA. Na obdobie pokračovania plaveckej kariéry si naďalej ponechala dievčenské meno. Žije v Dallase, ale počas roka vždy trávi niekoľko týždňov na Slovensku, v rodných Piešťanoch.

Zaujímavosť


Svojou výnimočnou a dlhotrvajúcou športovou kariérou bez väčších výkyvov, sa stala jednou z najvýznamnejších športových osobností v doterajšej histórii samostatnej Slovenskej republiky. Jej výnimočné úspechy v športe ocenili viacerými oceneniami a poctami.
Jej kolekcia rekordov pozostáva z troch svetových, šestnásť európskych a dvestotri slovenských seniorských rekordov.