Presunúť na hlavný obsah

Ľuboš Bartečko

hokejista
Ľubomír Galko

Ľuboš Bartečko

hokejista
Miesto narodenia:
Kežmarok
Partner/ka:
Natasha Bartečková
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
47
Výška:
183 cm
Váha:
91 kg
Znamenie:
rak
Povolanie:
hokejista

Kariéra a pôsobenie


Je slovenský hokejový útočník. V slovenskej extralige debutoval v jej úvodnej sezóne 1993/94 ako hráč HC ŠKP PS Poprad, v priebehu dvoch rokov však odohral iba päť stretnutí. Na ďalšiu sezónu odišiel do zámoria, tri sezóny pôsobil v nižších súťažiach.


Prvú príležitosť v NHL dostal v ročníku 1998/99 v klube St. Louis Blues a postupne si vybojoval stále miesto v zostave. Po čase sa stal súčasťou produktívneho útoku s Michalom Handzušom a Pavlom Demitrom. Získali prezývku Slovak Line. Pred začiatkom ročníka 2001/02 ho angažovala Atlanta Thrashers, kde odohral dve, nie tak úspešné sezóny ako v predchádzajúcom klube.

Po ukončení pôsobenia v Atlante sa vrátil do Európy a podpísal zmluvu s českým extraligovým mužstvom HC Sparta Praha. V ďalšom ročníku hrával za Dinamo Moskva v ruskej hokejovej superlige, jeho klub porazil vo finále Ladu Togliatti. Bartečko sa stal druhým Slovákom po Martinovi Štrbákovi, ktorý získal ruský titul.


Hráčom klubu švédskej Elitserien Luleå HF sa stal v sezóne 2005/2006. Využíval tamojší zákon, ktorý umožňuje hráčovi presunutie do nižšej daňovej skupiny, ak hrá menej ako 6 mesiacov v roku. Úvodné zápasy prvých dvoch sezón v tomto klube preto odohral v Poprade, na začiatku ďalších dvoch posilnil MHK Kežmarok. V druhom roku svojho pôsobenia zaznamenal v základnej časti Elitserien 22 gólov a 27 asistencií, po dvoch zápasoch play-off si však bolestivo poranil slabiny a sezóna sa pre neho skončila.

V sezóne 2008/09 Bartečko dosiahol v základnej časti 12 gólov a 21 asistencií. Pred ďalším ročníkom uzavrel kontrakt so švajčiarskym tímom SC Bern, v januári 2010 ho však vedenie vymenilo do Färjestadu (Elitserien) za kanadského hokejistu Lee Gore. V súčasnosti hrá za HC Lev Poprad v KHL.


Pri svojej druhej účasti na majstrovstvách sveta v Göteborgu dopomohol k najväčšiemu úspechu slovenského hokeja, jeho mužstvo sa stalo majstrom sveta po finálovom víťazstve nad Ruskom 4:3. Na šampionáte strelil 2 góly a pridal rovnaký počet asistencií.