Presunúť na hlavný obsah

Miroslav Dvorský

operný spevák
Miroslav Dvorský

Miroslav Dvorský

operný spevák
Miesto narodenia:
Partizánske
Partner/ka:
huslistka Katka
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
64
Znamenie:
baran
Povolanie:
operný spevák

Štúdium


Po skončení Strednej priemyselnej školy strojníckej v Partizánskom vyštudoval Konzervatórium a VŠMU v Bratislave. V roku 1983 debutoval na opernej scéne. Absolvoval študijnú stáž v La scale v Miláne.

Kariera a pôsobenie


K jeho kmeňovému koncertnému repertoáru patrí hlavne tenorový part vo Verdiho Requiem, ktorý interpretoval na významných koncertných pódiách v Lille a Paríži (National Orchester de Lille, dirigent Jean-Clauda Casadesus), v Miláne (Sinfonica di Milano, dirigent R. Chailly), vo Festspielhause Salzburg (NTO Tonkünstlerorchester, dirigent F.Luisi) a tiež v októbri 2001 v celosvetovej premiére vo vôbec prvom scénickom spracovaní Verdiho Requiem, v Deutsche Oper Berlín.
Spolupracuje s renomovanými symfonickými orchestrami (Sinfonica di Milano, Orchester Symphonique Montreal, Radio Symphony Orchestra Vienna, Wiener Symphoniker, Orchestre de Paris atď.). Doma úzko spolupracuje so Slovenskou filharmóniou a Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu.
Na svojom konte má viacero nahrávok s poprednými rozhlasovými spoločnosťami (ORF Wien, NDR Hannover, Slovenský rozhlas Bratislava, Český rozhlas Praha). Spolupracuje s firmami Supraphon, Opus, G+J Record’s International, Naxos, Discover International.
K jeho profilovým postavám patrí Rodolfo v Pucciniho Bohéme, Alfredo vo Verdiho Traviate, Princ v Dvořákovej Rusalke, Jeník v Smetanovej Predanej neveste, Lenskij v Čajkovského Eugenovi Oneginovi, Faust v Gounodovej opere Faust a Margaréta.

Zaujímavosť


Je prezidentom nadácie Memory, ktorá sa venuje výskumu Alzheimerovej choroby. Je ženatý, má dcéru Dorotu a syna Michala.

Jeho starší brat Peter je tiež významným slovenským tenoristom.