Presunúť na hlavný obsah

Taylor Swift

americká country-popová speváčka, textárka, gitaristka, hudobná producentka a herečka

Taylor Swift

americká country-popová speváčka, textárka, gitaristka, hudobná producentka a herečka
Miesto narodenia:
Reading, USA
Rodinný stav:
slobodná
Vek:
34
Výška:
178 cm
Váha:
56 kg
Miery:
80 - 58 - 88
Znamenie:
strelec
Povolanie:
americká country-popová speváčka, textárka, gitaristka, hudobná producentka a herečka

Kariéra


Už v jej desiatich rokoch vyhrala národnú súťaž v poézií s romantickou básňou. V jej rodnom meste začala vystupovať na festivaloch a v karaoke súťažiach. Postupne začala písať svoje prvé piesne.


Jej babka bola profesionálna operná speváčka, avšak Taylor sa vydala cestou country speváčky. Jej inšpiráciou boli: LeAnn Rimes, Patsy Cline, Dolly Parton, Dixie Chicks a Shania Twain. Ako 11-ročná sa vybrala do Nashvilu v nádeji, že predá veľké množstvo svojich demo nahrávok, a tak prekoná svoj rekord. To sa jej však nepodarilo. V tom istom roku spievala národnú hymnu na U.S. Open, ktorou postavila takmer celé hľadisko na nohy. V dvanástich rokoch si Taylor kúpila gitaru a naučila sa písať vlastné piesne. Po niekoľkých rokoch sa s rodičmi presťahovala blízko Hendersonville, Tenn, kde podpísala zmluvu s vydavateľstvom Big Machine Records a vydala v roku 2006 debutový album Taylor Swift s populárnym hitom Tim McGraw, ktorý bol následovne niekoľkokrát ocenený platinou Recording Industry Association of America. Len cez internet si singel ,,Tim McGraw” stiahlo viac ako 7,5 milióna jej fanúšikov.


V roku 2008 sa jej albumov dokopy predalo na 4 milióny kópií, čo ju robí v Spojených štátoch najlepšie predávaným hudobníkom roka podľa Nielsen SoundScan.


V novembri 2008 Swift vydala svoj druhý album ,,Fearless”. ,,Fearless” a ,,Taylor Swift” skončili v roku 2008 na miestach číslo tri a číslo šesť. Fearless sa vyhupol na vrchol v Billboard 200 v 11. nenasledujúcich týždňoch. Žiaden album sa neudržal tak dlho na prvej pozícii od roku 2000. Forbes zaradil Taylor Swift medzi 69 najmocnejších celebrít roku 2009 so zárobkom 18 miliónov dolárov. ,,Fearless" sa už vo februári 2009 dostal na prvé miesto v predajnosti americkej hitparády ,,Billboard Album Charts". Taylor bola vymenovaná Umelcom roku 2009 v Billboard Magazine .