Presunúť na hlavný obsah

Meg Ryan

herečka

Meg Ryan

herečka
Miesto narodenia:
Fairfield, Connecticut, USA
Partner/ka:
John Mellencamp
Rodinný stav:
rozvedená
Vek:
58
Výška:
173 cm
Váha:
54 kg
Znamenie:
škorpión
Povolanie:
herečka
Osobný web:
www.meg-ryan.com

Kariéra



Pekná, blonďatá, modrooká a čiperná žena - Meg Ryanová - je dcérou castingového agenta. Na plátnach debutovala v malej roličke vo filme BOHATÉ A SLÁVNE (1981), no jej najväčším snom bolo stať sa novinárkou.
Počas večerných štúdií žurnalistiky sa jej podarilo získať rolu v televíznej soap-opere "As the World Turns". Jej charakter sa stal veľmi populárnym, v seriáli zotrvala dva roky a zapísala sa do myslí divákov.



Po nejakom čase, kedy sa venovala svojmu obľúbenému cestovaniu, sa vrátila k štúdiu a malým roličkám v televíznych seriáloch. V tomto období, medzi rokmi 1981-86, si zahrala v dvoch nie veľmi významných snímkoch, až napokon prišiel film TOP GUN (1986).
Blockbuster s Tomom Cruisom poskytol Ryanovej príležitosť - i keď v malej roli - zažiariť na filmových plátnach celého sveta. Práve tu si ju všimol Steven Spielberg a obsadil ju ako hlavnú ženskú protagonistku do svojej produkcie VNÚTORNÝ VESMÍR (1987).
V priebehu nakrúcania tohto sc-fi sa zoznámila s Dennisom Quaidom, budúcim manželom, s ktorým neskôr nakrútila ešte dva filmy.



Najvýznamnejšou rolou Meg Ryanovej sa stala tá vo filme Roba Reinera, KEĎ HARRY STRETOL SALLY... (1989).
Tento enormný úspech si zopakovala aj o štyri roky neskôr vo filme SAMOTÁR V SEATTLI (1993), kde bola viac ako rovnocennou partnerkou Toma Hanksa. S ním a spolu s režisérkou Norou Ephronou sa napokon stretli ešte raz - pri nakrúcaní ďalšieho hitu LÁSKA CEZ INTERNET (1998).
V roku 2000 sa Meg po dvanástich rokoch manželstva rozviedla s Dennisom Quaidom a začala si románik s gladiátorom Russellom Crowom.



Najväčší ohlas mali filmy Keď muž miluje ženu (1994), Francúzsky bozk (1995), Oddaní láske (1997) a najmä romantická komédia Láska cez internet (1998) s Tomom Hanksom a Mesto anjelov (1998) s Nicolasom Cageom.

Filmografia



2011 Lives of the Saints

2009 Serious Moonlight

2008 Deal, The

2008 My Moms New Boyfriend

2008 Ženy

2007 Územie žien

2004 Ring voľný

2003 Smrtiaca vášeň

2001 Kate a Leopold

2000 Skúška života

2000 Zaveste, prosím

1998 Hurlyburly

1998 Láska cez internet

1998 Mesto anjelov

1997 Anastázia

1997 Oddaní láske

1996 Odvaha pod paľbou

1995 Francúzsky bozk

1995 Restoration

1994 IQ

1994 Keď muž miluje ženu

1993 Bezsenné noci v Seattli

1993 Vlastná krv

1992 Predohra k bozku

1991 Doors

1990 Captain Planet and the Planeteers (TV seriál)

1990 Joe verzus sopka

1989 Keď Harry stretol Sally

1989 Simpsonovci (TV seriál)

1988 Hlásim svoju smrť

1988 Pevnosť

1987 Vnútorný vesmír

1987 Zasľúbená zem

1986 Ozbrojení a nebezpeční

1986 Top Gun

1985 Wildside (TV seriál)

1983 Amityville 3-D

1982 Amy and the Angel (TV film)

1982 One of the Boys (TV seriál)

1981 Bohaté a slávne