Presunúť na hlavný obsah

Calvin Klein

módny návrhár
Calvin Klein

Calvin Klein

módny návrhár
Miesto narodenia:
New York, USA
Vek:
81
Znamenie:
škorpión
Povolanie:
módny návrhár

Kariéra


Vyštudoval newyorský Fashion Institute of Technology. Po štúdiu začal pracovať u výrobcu oblekov a kabátov Dana Milsteina, po nezhodách s Milsteinom odišiel a začal pracovať na vlastnú päsť.
So svojim spolužiakom Barrym Schwartzom, založil v roku 1968 spoločnosť pod svojim menom, Calvin Klein. V sedemdesiatych rokoch získal cenu kritikov Coty American Fashion Critics Award, tri roky po sebe.
Zľahka erotickými snímkami Bruca Webera prezentoval pánsku a neskôr aj dámsku kolekciu spodnej bielizne, v ďalšej reklamnej kampani sa dostal ešte ďalej, snímky naznačovali skupinový sex. Úspech kolekcie spodnej bielizne bol taký veľký, že sa neskôr rozhodol predať podnik Kayser-Roth Corporation, ponechal si však umelecký dohľad.
Neskôr šokoval ďalšou reklamou s rozmazanými obrázkami sexuálneho aktu.
V roku 1988 uviedol na trh parfém Eternity, na oslavu svadby s Kelly Rector. O pár rokov neskôr prišiel na rad parfém Escape.
V deväťdesiatom piatom čelil obvineniu, že jeho reklamná kampaň budí dojem detskej pornografie. V roku 2003 kúpil jeho firmu Calvin Klein Inc. Phillips-Van Heussen Corporation, jeden z najväčších výrobcov oblečenia na svete, Klein zostal však ako poradca.

Charakteristika jeho tvorby


Jeho zámerom bolo vytvoriť pohodlné oblečenie pre rozširujúce sa rady pracujúcich žien, zameral sa na mäkké krajčírske spracovanie, neutrálnu paletu farieb a vzájomne zameniteľné kusy oblečenia, ktoré pomáhali ženám vyzerať profesionálne, avšak nie staromódne. Používa luxusné látky, napríklad kašmír, hodváb a talianske vlnené oblekové látky.

Dotiahol k dokonalosti používanie kontroverzných reklám na podporu predaja svojej značky.