Presunúť na hlavný obsah

Tom Ford

módny návrhár
Tom Ford

Tom Ford

módny návrhár
Miesto narodenia:
Texas, USA
Partner/ka:
Richard Buckley
Rodinný stav:
slobodný
Vek:
62
Znamenie:
panna
Povolanie:
módny návrhár

Kariéra


Spočiatku sa venoval herectvu, napokon začal navštevovať newyorskú Parson´s School of Design. Presťahoval sa do Paríža, kde začal pracovať ako učeň v módnom dome Chloé. Neskôr sa opäť vrátil do New Yorku, pracoval tu pre konfekciu Cathy Hardwick a Perryho Ellisa.
Ďalším módnym domom, kde pôsobil, bol Gucci priamo v Taliansku. Gucci neskôr kúpil balíček akcií spoločnosti Yves Saint Laurent a Forda vymenoval za kreatívneho riaditeľa. Saint Laurent však nesúhlasil s Fordovým vedením a odstúpil. Gucci preto kúpil Rive Gauche.
Tom Ford odišiel po uvedení kolekcie Rive Gauche, založil spoločnosť „Tom Ford“ a v spolupráci s Esteé Lauder vytvoril v roku 2005 kozmetické produkty a parfémy. V tom istom roku uviedol na trh kolekciu slnečných okuliarov. V ďalších rokoch otvoril obchod v New Yorku, neskôr aj v Európe a Kanade.
V roku 2008 režíroval svoj prvý film „Single man“.

Charakteristika jeho tvorby


Zjemnil prácu v módnom dome Gucci, ovplyvnil marketingové a brandigové praktiky medzinárodných spoločností, stvoril trendy, ktoré sú večné.

Zaujímavosť


„Úlohou módneho návrhára je zachytiť pocit, ktorý sa vznáša vo vzduchu a pramení v ňom niečo hmotné, čo si ľudia môžu kúpiť, môžu sa doň vcítiť, do ducha doby a vymyslieť ako sa táto hmatateľná vec, ktorú si ľudia budú chcieť kúpiť, dá vytvoriť.“ Tom Ford

Súkromie


Tom Ford žije v partnerstve s novinárom Richardom Buckleym, bývalým hlavným redaktorom módneho časopisu Vogue, už dvadsaťštyri rokov. Stretli sa vo výťahu a Tom Ford tvrdí, že takmer od prvej chvíle vedel, že s ním chce stráviť zvyšok svojho života.