Presunúť na hlavný obsah

Denzel Washington

herec
Denzel Washington

Denzel Washington

herec
Miesto narodenia:
Mt. Vermon, New York, USA
Partner/ka:
Paulette Pearsonová
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
69
Znamenie:
kozorožec
Povolanie:
herec

Kariéra a úspechy

Je americký herec a režisér. Dvakrát získal Oscara (v 1998 a 2001). Získal kritické uznanie za stvárnenie osobností akými boli Steve Biko, Malcolm X, Rubin "Hurricane" Carter, Melvin B. Tolson, Frank Lucas, alebo Herman Boone.

Detstvo

Narodil sa v New York City. Jeho matka Lennis vlastnila holičstvo, narodila sa v Georgii a vyrastala v Harleme. Jeho otec, Reverend Denzel Washington Sr. bol kňaz a pracoval vo vodárenskej továrni "S. Klein". Keď mal Denzel štrnásť rokov manželstvo rodičov sa dostalo do krízy, a aby neboli svedkami ich prípadného rozvodu, spolu so staršou sestrou ich poslali do internátnej školy. Navštevoval strednú školu Pennington Grimes Elementary School v Mount Vernon, kde sa venoval viacerým športom.
V detstve mal záujem navštevovať Texas Tech University: "Vyrastal som v Boys & Girls Clubs of America v Mount Vernon a boli sme Red Raiders. Takže keď som chodil na strednú chcel som po tom ísť na Texas Tech do Lubbocku, pretože mali rovnaké meno a uniformy ako sme mali my." Nakoniec začal študovať na vysokej škole University of Oklahoma, ale nedarilo sa mu a štúdium ukončil. Získal titul bakalára z herectva a žurnalistiky na Fordham University v roku 1977.