Presunúť na hlavný obsah

Mariah Carey

speváčka

Mariah Carey

speváčka
Miesto narodenia:
New York, USA
Vek:
51
Výška:
175 cm
Znamenie:
baran
Povolanie:
speváčka
Osobný web:
www.mariahcarey.com

Životopis

Mariah sa narodila opernej speváčke s írskými koreňami, Anne Patricii Hickey a leteckému inžinierovi afrovenezuelského pôvodu, Alfredovi Royovi Careymu, ktorí spolu mali tri deti - najstarší Alison, Morgana a najmladšiu Mariah.

Mariah svoje detstvo nemala najjednoduchšie a prežila si svoje. Jej sestra Alison na tom bola ešte horšie, mala totiž najtmavšiu pleť. V tej dobe sa totiž zmiešaným manželstvám neprialo a o takých rodinách panovali rôzne zvesti. Susedia im dokonca otrávili psa. Tlak okolia bol tak silný, že sa obaja rodičia rozhodli rozviesť. Mariah rozvod niesla ťažko a zostala s matkou, ktorá ju v spievaní podporovala.

Keď bola Mariah staršia, venovala sa len spevu. Po večeroch nahrávala s kapelou a keď ráno zasadla do školskej lavice, zaspávala.

Mariah vynikala nádherným spevom a talentom ešte v detstve. V roku 1988 sa Mariah stretla s manažérom Tommym Mottolom na jednom večierku, na ktorom mu odovzdala demo nahrávku. Dal jej podpísať zmluvu.

V roku 1990 vyšiel Mariah Carey rovnomenný debutový album. Album sa držal niekoľko týždňov na prvých miestach v USA Top 200 Billboard. Odmena sa dostavila čoskoro v podobe dvoch cien Grammy, za najlepšieho nového umelca a najlepší ženský popový hlasový výkon (skladba Vision Of Love). Predajnosť albumu bola veľmi dobrá, a mnohých prekvapila - 18 miliónov. Album bol dokonca deväťkrát platinový.

V priebehu svojej kariéry získala 5 cien Grammy, 19 cien World Music Awards, 11 cien American Music Awards a 14 cien Billboard Music Awards. Preslávila sa svojím 5-oktávovým hlasovým rozsahom a schopnosťou využívať pri spievaní píšťalový register (whistle register).

Diskografia

1990: Mariah Carey

1991: Emotions

1993: Music Box

1994: Merry Christmas

1995: Daydream

1997: Butterfly

1999: Rainbow

2001: Glitter

2002: Charmbracelet

2005: The Emancipation of Mimi

2008: E=MC2

2009: Memoirs of an Imperfect Angel

2010: Merry Christmas II You

2014: Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse
2018: Caution