Presunúť na hlavný obsah

Meryl Streep

Herečka
Meryl Streep

Meryl Streep

Herečka
Miesto narodenia:
New Jersey, USA
Partner/ka:
Don Gummera
Vek:
70
Znamenie:
rak
Povolanie:
Herečka

Kariéra



Jej prvá dôležitá, aj keď malá, rola bola vo filme Júlia. Jej druhým výrazným filmom bol Lovec jeleňov z roku 1978, za ktorý získala prvú nomináciu na Oscara. Nasledujúci rok túto cenu získala za film Kramerová vs. Kramer, kde si zahrala po boku Dustina Hoffmana. Druhého Oscara získala v roku 1982 za hlavnú rolu vo filme Sofiina voľba. V roku 1978 získala tiež svoju prvú cenu Emmy za rolu v minisérii Holocaust. O rok neskôr si zahrala vo filme Woodyho Allena Manhattan.


V 80. rokoch sa Meryl objavila v úspešných filmoch, ako boli napr. Francúzska milenka, Silkwoodová (s Kurtom Russelom a Cher), Spomienky na Afriku (s Robertom Redfordom) a Ako nepoddajná burina (s Jackom Nicholsonom). Zožala za ne dobré recenzie, bola nominovaná na Oscara za rolu aktivistky Karen Silkwoodovej vo filme Silkwoodová. Vo filme Výkrik v tme hrala postavu Lindy Chamberlain, austrálskej matky, ktorá bola obvinená z toho, že je zodpovedná za smrť svojho dieťaťa po tom, čo tvrdila, že ho vzal pes dingo. Za túto rolu získala cenu za najlepší ženský herecký výkon na filmovom festivale v Cannes.


V 90. rokoch stvárnila veľké množstvo rozmanitých rolí, ako napr. vyšinutú herečku béčkových filmov vo filmové adaptácii novely spisovateľky Carrie Fisher Pohľadnica z Hollywoodu, kde hrala spolu s Dennisom Quaidom a Shirley MacLaine. Spolu s Goldie Hawn a Bruceom Willisom si zahrala vo filme Smrť jej pristane. Medzi jej ďalšie filmy z tejto doby patrí Dom duchov, Divoká rieka, Madisonské mosty, Marvinova izba alebo Hudba môjho srdca.


Okrem herectva tiež prepožičala svoj hlas niekoľkým dabovaným postavám, napr. v seriáli Simpsonovci (dcére reverenda Timothy Lovejoya) alebo vo filme Stevena Spielberga A. I. Umelá inteligencia.


V roku 2002 hrala spolu s Nicolasom Cageom vo filme Adaptácia a s Nicole Kidman a Julianne Moore v snímke Hodiny. Spolu s Al Pacinom a Emmou Thompson sa objavila v televíznej minisérii Anjeli v Amerike, v ktorej stvárnila hneď štyri role a získala za ne svoju druhú cenu Emmy. Spolu s Liamom Neesonom uvádzala v roku 2001 v Osle tiež koncert Nobelovej ceny mieru.


Medzi jej posledné filmy patria Prime, Zajtra nehráme! (s Lindsay Lohan a Lily Tomlin) a Diabol nosí Pradu s Anne Hathaway, za ktorý získala Zlatý glóbus a štrnástu nomináciu na Oscara.


Veľký úspech si získala v roku 2008 rolou Donny Sheridanovej vo filmovom spracovaní muzikálu Mamma Mia!, kde predviedla aj slušné spevácke výkony pri spievaní pesničiek legendárnej skupiny ABBA a v tom istom roku aj stvárnením rádovej sestry Aloysius Beauvierovej v dráme Doubt (Pochyby).

Filmografia



2012 Great Hope Springs

2012 Ice at the Bottom of the World, The

2012 Mommy & Me

2011 Iron Lady, The

2010 Higglety Pigglety Pop! or There Must Be More to Life (video film)

2009 Fantastic Mr. Fox

2009 Julie & Julia

2009 Magic 7, The (TV film)

2009 Nejako sa to komplikuje

2008 Doubt

2008 Mamma Mia!

2008 Web Therapy (TV seriál)

2007 Dark Matter

2007 Hrdinovia a zbabelci

2007 Unesený

2007 V ten večer

2006 Diabol nosí Pradu

2006 Mravčia polepšovňa

2006 Zajtra nehráme!

2005 Conquistadora

2005 Prime

2004 Mandžuský kandidát

2004 Rad nešťastných príhod

2003 Anjeli v Amerike (TV seriál)

2003 Bratia ako sa patrí

2002 Adaptácia

2002 Hodiny

2001 A.I. Umelá inteligencia

2001 School (TV seriál)

1999 Hudba môjho srdca

1999 Chrysanthemum

1998 Dancing at Lughnasa

1998 Jediná správna vec

1997 King of the Hill (TV seriál)

1997 Pre dobro pacienta... (TV film)

1996 Marvinova izba

1996 Predtým a potom

1995 Madisonské mosty

1994 Divoká rieka

1993 Dom duchov

1992 Smrť jej pristane

1991 Obhájiť svoj život

1990 Pohľadnice z Hollywoodu

1989 Diablica