Presunúť na hlavný obsah

Marta Jandová

speváčka, muzikálová herečka
marta jandova

Marta Jandová

speváčka, muzikálová herečka
Miesto narodenia:
Praha, Česko
Partner/ka:
Miroslav Verner
Rodinný stav:
vydatá
Vek:
45
Znamenie:
baran
Povolanie:
speváčka, muzikálová herečka
Osobný web:
marta-jandova.net

Hudobná kariéra

Marta Jandová je dcérou známeho rockera Petra Jandu zo skupiny Olympic. Po neúspešných prijímacích skúškach na vysokú školu sa zoznámila s Thorstenem Mewesem a odišla s ním do Nemecka. Po niekoľkých týždňoch začala spievať v jeho rockovej kapele Die Happy. V rokoch 1993 až 1999 vystriedala počas spievania celý rad zamestnaní. Po podpise zmluvy Die Happy s vydavateľstvom Sony BMG sa začala naplno živiť spevom. Prvý prelomový album kapely nesie názov Supersonic Speed. V Nemecku pôsobila niekoľko rokov.

Herecká kariéra

Jej prvou muzikálovou úlohou bola rola Agnes v hre Krysař, kde alternovala Lucii Bílej. Prvá skutočná rola prišla po jej návrate do Česka v roku 2009, keď získala rolu Mona Lisy v rovnomennom muzikály v Divadle Broadway. Už o rok neskôr sa objavila v hlavnej úlohe v muzikáloch Kat Mydlář, Baron Prášil a Ať žije rocknroll.

Na Slovensku aj v Česku je Marta známa najmä vďaka úspešnému učinkovaniu v porote speváckej súťaže Superstar. Rolu šarmantnej porotkyne si vyskúšala aj v Nemecku, konkrétne v roku 2010 v rámci súťaže PopStars. Na obrazovkách ju mohli nemeckí diváci vídať aj v hudobnej relácii s názvom NeoMusic: Wanted. Českí diváci môžu Martu poznať aj zo seriálov Gympl s (r)učením omezeným, Doktoři z Počátků a Ordinace v růžové zahradě.

Osobný život

Jej prvým manželom bol Thorsten Mewes, gitarista kapely Die Happy. Rozviedli sa po piatich rokoch. Po rozchode chodila s ďalším členom kapely basgitaristom Ralphom Riekerom. Jej partnerom bol aj známy popový spevák Sasha. V súčasnosti žije s manželom Miroslavom Vernerom. V auguste 2013 sa im narodila dcérka Mária. Zosobášili sa 27. júna v Třebotově.

Diskografia

S Die Happy nahrala albumy:
2014: Ever Love
2010: Red Box
2008: VI
2006: No Nuts No Glory
2005: Bitter To Better
2003: The Weight Of The Circumstances
2002: Beautiful Morning
2001: Supersonic Speed

Okrem týchto albumov má na konte aj niekoľko projektov s rôznymi hudobníkmi a kapelami. V roku 2015 si na súťaži Eurovision Song Contest zaspievala duet Hope Never Dies s Václavem Noid Bártom.

Muzikály

2012: Hamlet - The rock opera
2012: Bídníci
2010 - 2012: Kat Mydlář
2010: Ať žije rokenrol
2010 - 2011: Baron Prášil
2009 - 2010: Mona Lisa

Ďalšie nové muzikály Marta v súčasnej dobe neplánuje.