Presunúť na hlavný obsah

Ady Hajdu

herec
Ady Hajdu

Ady Hajdu

herec
Miesto narodenia:
Bratislava, Slovensko
Vek:
56
Znamenie:
lev
Povolanie:
herec

Štúdium



V roku 1987 absolvoval herectvo na VŠMU v Bratislave. Vladimír (Ady) Hajdu sa zapísal do povedomia divákov ešte ako poslucháč VŠMU v Bratislave.

Kariéra



Spolu s hercom Romanom Luknárom absolvoval polročnú stáž v Madride na Kráľovskej akadémii dramatických umení. Bol jedným z trojice absolventov (Hajdu, Luknár, Krempaský), ktorých inscenácie prešli vďaka suverénnym hereckým výkonom spontánne na profesionálnu scénu (Confortésov Maratón a Beckettove Čakanie na Godota).


Obidve predstavenia sa včlenili v roku 1990 do repertoáru Korza ´90, ale čerství absolventi herectva sa stali členmi hereckého súboru novoutvoreného Korza až o niečo neskôr. Vladimír Hajdu na seba upozornil hravou spontánnosťou a nespútaným, nápaditým zmyslom pre humor. V rokoch 1987 - 1990 herec Divadla pre deti a mládež v Trnave a od roku 1990 člen divadla Astorka - Korzo 90.


Hajdu zdefinitívnil svoje herecké postavenie a etabloval sa v hereckom súbore ako mnohotvárny herec s výrazným zmyslom pre absurditu, groteskný smiech a sarkastické ozvláštnenie všednosti. Je hercom výraznej individuality, ale aj premyslenej súhry.


Momentálne účinkuje v slovenskej verzii televízneho seriálu ORDINÁCIA V RUŽOVEJ ZÁHRADE, kde hrá večného smoliara Petra Vaška, ktorému v živote nič nevychádza, najmä podnikanie.

Filmografia



1985: Kára plná bolesti (vojak)

1986: Mahuliena, zlatá panna (Ján)

1988: Štek (návštevník divadla)

1989: Chodník cez Dunaj (František Ticháček)

1990: Keď hviezdy boli červené

1990: Let asfaltového holuba

1994: Vášnivé známosti (poviedka Pustovník - The Hermit)

1994: Na krásnom modrom Dunaji (Ady)

1998: Rivers of Babylon (Video-Urban)

2001: Ab ins Paradies / Když děda miloval Ritu Hayworthovou (Kuba)

2002: Kruté radosti (Gabriel)

2002: Útek do Budína (doktor)

2003: Neverné hry (Andrej)

2003: Dlhá krátka noc

2004: Nepochovaný mŕtvy (A Temetetlen halott), r. Márta Mészáros, Maďarsko-SR-Poľsko

2004: O dve slabiky pozadu

2007 - súčasnosť:Ordinácia v ružovej záhrade (Peter Vaško)

2008: Nestyda

2009: Tango s komármi