Presunúť na hlavný obsah

Karel Gott

spevák
Karel Gott

Karel Gott

spevák
Miesto narodenia:
Plzeň, Česko
Partner/ka:
Ivana Gottová
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
80
Znamenie:
rak
Povolanie:
spevák

Kariéra



Je vyučený elektrikár. Začiatok jeho kariéry sa viaže k roku 1958, kedy sa prihlásil do súťaže "Hľadáme nové talenty". V porote jeho operný lyrický tenor oproti hlasom z tej doby na plnej čiare prepadol, no nezáujem poroty vyvolal záujem publika. Pre neprestávajúce ohlasy ľudí sa porota rozhodla, že dá nakoniec angažmán Karlovi Gottovi v jednej kaviarni v Prahe.



Jeho popularita stúpa už od roku 1960. V roku 1962 ho k sebe prijala úspešná hudobná firma Supraphon a v roku 1964 dostal prvého, vtedy ešte Zlatého slávika. V ten istý rok vyráža na prvé 7 mesačné angažmá do istého hotela v Las Vegas. Po návrate domov vydal nemeckú platňu Gold Prague, ktorú si kúpilo až 450 000 poslucháčov. Túto platňu odborníci označili za jeho najúspešnejšiu a najpredávanejšiu platňu 60. rokov.
V nemecky hovoriacich krajinách Karlovi Gottovi pripísali titul „Zlatý hlas z Prahy“ alebo „Sinatra Východu“. Od tých čias patrí Gott medzi uznávaných a úspešných spevákov.



Ďalší prevrat v jeho kariére sa uskutočnil v roku 1971, kedy bolo jeho 1 000 000 platní dovezených do celej Európy. Za tento úspech dostal diamantovú platňu. Karel Gott bol známy aj tým, že často koncertoval v zahraničí: Paríž, Paraguaj, Las Vegas, Hollywood, Moskva, Brusel, Berlín, Rím, Londýn, New York, Sydney.



Jeho najúspešnejšia pieseň Lady carneval z roku 1968 dostala vždy nejakú cenu. Lady carneval spieval Gott asi v 60. štátoch sveta nie preto, že by ju chcel spievať, ale hlavne preto, že ju aj v zahraničí chceli počuť aj niekoľko krát za sebou. V zahraničí sa stretol aj so svetovými legendami Cher, Barbara Streisand, Tom Jones, Frank Sinatra, Sonny Bono, Diana Rossová a mnoho ďalších.
V roku 1999 bol jeho koncert pred Zakázaným Mestom v Číne vysielaný do mnohých štátov a sledovalo ho viac než 600 000 000 ľudí a zapísal sa do Guinessovej knihy rekordov ako stálica popmusic.
V roku 1975 predal platňu Vánoce ve zlaté Praze, ktorú si kúpilo 13 000 000 ľudí. V roku 1977 získal titul zaslúžilý umelec a v roku 1985 titul národný umelec. V roku 2006 Karel Gott dostal 32. Českého slávika.

Ocenenia



Karel Gott pôsobí ako spevák viac ako 50 rokov, je držiteľom 32 slávikov, vlastní približne 60 zlatých platní, 2 strieborné platne, 7 diamantových platní, ktoré presahujú predajnosť od 1 000 000 do 13 000 000 nosičov. Počas svojej kariéry predal viac ako 135 000 000 platní, nahral 400 platní, približne 2600 pesničiek a 300 duetov, hlavne s Helenou Vondráčkovou a Luciou Bílou, čím sa už 2-krát zapísal do Guinessovej knihy ako spevák s najpestrejším repertoárom.

Filmografia



1964 Limonádový Joe aneb Koňská opera (hlas spevu titulnej postavy)

1964 Kdyby tisíc klarinetu

1966 Revue v mlze / Revue na scestí (TV)

1967 Mučedníci lásky

1967 Ta naše písnička česká

1969 Slasti Otce vlasti - dvorný spevák

1969 Charleys Onkel (SRN)

1972 Dorotka a zpěvák

1974 Hvězda padá vzhuru

1975 Romance za korunu

1976 Parta hic

1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntag - Karel Gott

2001 Z pekla štěstí 2 (2001) - Lucifer