Miro Žbirka

*21.10.1952
  • Bratislva, Slovensko Miesto narodenia:
  • 66 Vek:
  • váhy Znamenie:
  • spevák Povolanie:
  • www.zbirka.cz Osobný web:
Doplň Oprav a Vyhraj!
Miro Žbirka

Detstvo

V médiách tiež často nazývaný ako Miro, Meky Žbirka je synom Slováka a anglickej matky, bývalej účastníčky v súťaži Miss. Po spoločenskom „faux pas“, pri ktorom česko-slovenský vojak v Anglicku omylom vypil Angličankin nápoj, vznikol neskôr manželský zväzok žijúci v Česko-Slovensku. Mirova matka podporovala syna aj v hudbe, ku ktorej ho priviedli starší bratia Jason a Anton. Vzhľadom na anglické korene rodiny nemali súrodenci so získavaním zahraničných gramoplatní problém, a tak sa bez problémov dokázali orientovať v nových zahraničných vlnách. Bratia Žbirkovci radi hrávali skladby svojich obľúbencov, čo bol podnet aj pre malého Mekyho.

Prezývku Meky získal Miro už ako dieťa. Pomenoval ho tak kamarát, ktorý spojil základ jeho mena so súvislosťou kanadského hokejového tímu, v ktorom bolo viac hráčov so začínajúcou predponou Mac. Vzhľadom na korene jeho matky bolo toto pomenovanie prispôsobené na Meky.

Kariéra

Prvé kroky jeho kariéry viedli na bratislavské Račianske mýto, kde hrával skladby pre seba i kamarátov. Zväčša šlo o repertoár skupín The Beatles, The Rolling Stones, Elvisa Presleyho či iných populárnych hudobníkov. Jeho devízou popri hre na gitare bola aj angličtina a texty, ktoré vďaka mame nemal iba odpočúvané z rádia a nahrávok. Istých kvalít si všimol aj muž, ktorý Mekyho v jeho šestnástich rokoch oslovil a poslal ho do klubu ROH, kde mala údajne skúšať kapela hľadajúca gitaristu. Stretnutie dopadlo úspešne a Meky sa nadlho stal súčasťou slovenských poloprofesionálnych i profesionálnych kapiel.

Je slovenský spevák, skladateľ, spoluzakladateľ a bývalý člen skupiny Modus, s ktorou v roku 1977 získal spolu s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou Zlatú Bratislavskú lýru za skladbu „Úsmev“. Je tiež bývalým členom zoskupenia Limit, s ktorým sa neskôr vydal na sólovú dráhu. V roku 1982 sa stal prvým slovenským Zlatým slávikom.

Jeho veľkým vzorom bola a je kapela Beatles.

Ocenenia

Zlatá Bratislavská Lýra 1977 - Modus - pesnička Úsmev

Strieborná Bratislavská Lýra 1982 - Atlantída

Zlatá Bratislavská Lýra 1983 - Nechodí

Villach 1982 - hlavná cena festivalu a cena Radia Ö3 – Love Song

Zlatý Slávik 1982

Strieborný Slávik 1983

Bronzový Slávik 1984

OTO (osobnosť televíznej obrazovky) - 2001, 2002, 2003, 2004, 2005

Bronzový Slávik - 1998, 2008, 2010

Strieborný Slávik - 2003, 2006, 2009

Zlatý Slávik - 2002, 2003, 2004, 2005

Radioslávik - 2002

Aurel - 2004, 2006, sieň slávy 2007

Diskografia

2015 Miro

2009 Empatia

2005 Dúhy

2005 Čo bolí to přebolí

2004 Live [DVD]

2004 Live [CD]

2003 Best of 93 - 03

2001 Modrý album

2000 the Best of 2

1999 Songs For Boys & Girls

1998 22 dní

1997 Meky

1995 20 naj...

1995 22 dní / The Best Of ...

1994 Samozrejmý svet

1993 Songs For Children

1990 K.O.

1989 Step by step

1988 Zlomky poznania

1985 Chlapec z ulice

1984 Nemoderný chalan

1984 Dear Boy

1983 Roky a dni

1982 Sezónne lásky

Súvisiace články