Presunúť na hlavný obsah

Pavol Hammel

spevák
Pavol Hammel

Pavol Hammel

spevák
Miesto narodenia:
Bratislava, Slovensko
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
71
Znamenie:
strelec
Povolanie:
spevák

Štúdium



V roku 1976 absolvoval Právnickú fakultu UK v Bratislave.

Kariéra



Pochádza z muzikantskej rodiny. V útlom veku ho k hudbe priviedol otec, huslista v SND.
V mladosti študoval hru na husle.

Ako šestnásťročný začal hrať na gitare, ktorá sa stala jeho nástrojom. V roku 1963 založil skupinu Prúdy.
Prvú pieseň v skupine Prúdy s názvom Spievam si pieseň, zložil v roku 1965.

O dva roky neskôr začína s Prúdmi hrať Marián Varga. Dvornými textármi kapely vtedy boli Kamil Peteraj a Boris Filan,
s ktorými Pavol Hammel spolupracuje dodnes. Od roku 1972 nahral Hammel s Mariánom Vargom päť samostatných albumov.

V roku 1994 zakladá promotérsku agentúru Rock Pop Bratislava, s.r.o., v roku 1999 vzniká ďalšia pod názvom Rock Production Bratislava,
s.r.o., v ktorej pracuje dodnes.
Okrem iného Pavol Hammel pôsobil aj v slovenskom hudobnom vydavateľstve Opus.

Diskografia



Zvoňte zvonky (1969)

Pokoj vám (nevydané) (1969)

Pavol Hammel a Prúdy (1970)

Som šťastný, keď ste šťastní (1972)

Zelená pošta (1972)

Šľahačková princezná (1973)

Hráč (1975)

Na II. programe sna (1976)

Stretnutie s tichom (1978)

Faust a margréty (1980)

Vrabec vševed (1979)

Čas malín (1981)

Dnes už viem (1983)

Všetko je inak (1989)

Labutie piesne (1993)

Život je... (1997)

Prúdy 1999 (1999)

Cyrano z predmestia (1999)

Šálka čaju (rarity 1.) (2002)

Starí kamoši (2002)

Kreditka srdca (2004)

Ocenenia



1978 – Zlatá Bratislavská lýra za pieseň „Študentská láska“ v interpretácii Mariky Gombitovej, text: Kamil Peteraj

1988 – Bronzová Bratislavská lýra za pieseň „Dnes je láska príťaž“ v interpretácii skupiny Nika, text: Jozef Augustín Štefánik

2009 – Cena Pavla Straussa za trvalý prínos v oblasti kultúry