Presunúť na hlavný obsah

Jan Kraus

Herec, moderátor, dramatik, publicista, režisér
Ján Kraus

Jan Kraus

Herec, moderátor, dramatik, publicista, režisér
Miesto narodenia:
Praha
Partner/ka:
Ivana Chýlková
Vek:
67
Znamenie:
lev
Povolanie:
Herec, moderátor, dramatik, publicista, režisér
Osobný web:
www.jankraus.cz

Kariéra

Vo filmovej branži sa pohybuje od svojich šiestich rokov, kedy sa začal venovať dabovaniu. Na plátne debutoval vo filme Věry Šimkovej, Káťa a krokodíl (1965). Potom sa zapísal v diváckom povedomí ako predstaviteľ detských zloduchov (Dievča na metle). Ako dospelý stvárnil titulnú postavu prispôsobivého malomestského mladíka v satirickej komédii Petra Nýdrleho, Evžen medzi nami (1981), ktorá sa však kvôli normalizačnej cenzúre dostala do distribúcie až v roku 1990.

Moderoval populárny program Uvoľnite sa, prosím v Českej televízii, ktorý teraz vysiela pod názvom Show Jana Krausa.

V novembri 2009 odstúpil z funkcie predsedu Českého filmového a televízneho zväzu (FITES).

Jan Kraus je spoluzriaďovateľom Nadačného fondu proti korupcii. Má troch synov Davida, Adama a Jáchyma.

Filmografia

2015: Atentát (TV seriál)

2015: Wilsonov

2014: Vejška

2009: Tri sezóny v pekle

2008: Expozitúra (TV seriál)

2007: Gympl

2007: Láska In Memoriam (TV film)

2005: On je žena! (TV seriál)

2005: Skřítek

2004: Josef a Ly (TV seriál)

2003: Mazaný Filip

2003: Strážce duší (TV seriál)

2002: Musím tě svést

2002: Večery Analogonu (TV seriál)

2002: Waterloo po česku

2001: Adam a Eva 2001 (TV film)

2001: Královský slib

2001: Mach, Šebestová a čarovné slúchadlo

2000: Dopisy v krajkách (TV film)

2000: Krajinka

2000: Řád saténových mašlí (TV film)

1999: Hanele

1999: Praha očima...

1997: Propast (studentský film)

1997: Rosa alchemica (TV film)

1997: Zdivočelá země (TV seriál)

1995: Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)

1995: Trio (TV film)

1994: Douwe Egberts (studentský film)

1994: Ještě větší blbec, než jsme doufali

1993: Lekce Faust

1993: Mistr Kampanus (TV film)

1992: Černí baroni

1992: Jedlo

1991: Fantaghiró I. (TV film)

1991: Praški student (TV seriál)

1989: Cesta na jihozápad

1989: Příběh '88

1989: Útěk ze seriálu (TV film)

1988: Pan Tau

1987: Copak je to za vojáka...

1987: Mág

1987: Outsider

1987: Proč?

1986: Ahoj sídliště (TV film)

1986: Cena medu

1986: Domek u lesa (TV film)

1986: Mladé víno

1986: Smích se lepí na paty

1985: Čarovné dědictví

1985: Já nejsem já

1985: Velké sedlo (TV seriál)

1985: Zavýjanie 2: Tvoja sestra je vlkolak

1984: Lupa je tlustý sklo (TV film)

1984: Rumburak

1984: Zaspala nevěsta (TV film)

1983: Lekár umierajúceho času (TV seriál)

1982: Únos Moravanky

1981: Evžen mezi námi

1981: Hodina života

1981: Kaňka do pohádky

1981: Křtiny

1981: Láska na druhý pohled

1981: Noční jazdci

1981: Zralé víno

1980: Co je doma, to se počítá, pánové...

1980: Hra o královnu

1980: Krakonoš a lyžníci

1980: Půl domu bez ženicha

1980: Svítalo celou noc

1979: Arabela (TV seriál)

1979: Drsná Planina

1979: Jak se naučit švédsky (TV film)

1979: Poprask na silnici E 4

1978: Muž s orlem a slepicí

1978: Schneider von Ulm, Der

1978: Stříbrná pila (TV seriál)

1977: Ako sa budia princezné

1977: Což takhle dát si špenát

1977: Jak se točí Rozmarýny

1977: Pasiáns

1977: Šestapadesát neomluvených hodin

1976: Boty plné vody

1976: Bouřlivé víno

1976: Odysseus a hvězdy

1975: Dva muži hlásí příchod

1975: Godenicata s najkrasivite oči

1975: Na konci světa

1975: Osvobození Prahy

1975: Pomerančový kluk

1975: Tam, kde hnízdí čápi

1974: Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách

1974: Drahé tety a já

1974: Kvočny a Král

1974: Na startu je delfín

1974: Osud jménem Kamila

1974: Poslední ples na rožnovské plovárně

1974: V každém pokoji žena

1974: Zbraně pro Prahu

1973: Láska

1973: Maturita za školou

1973: Ruce (studentský film)

1973: Tajemství zlatého Buddhy

1973: Třicet panen a Pythagoras

1972: Vychovatel (TV film)

1971: Dívka na koštěti

1971: Princ a chuďas (TV film)

1971: Slaměný klobouk

1970: Lišáci, Myšáci a Šibeničák

1969: Záhada hlavolamu (TV seriál)

1968: Naše bláznivá rodina

1968: Na Žižkově válečném voze

1968: Spalovač mrtvol

1967: Happy end

1967: Noc nevěsty

1966: Dva tygři

1966: Martin a devět bláznů

1966: Ukradená vzducholoď

1965: Já a Julina a konec velké války

1965: Káťa a krokodýl