Tom Cruise

*03.07.1962
  • Syracuse, New York Miesto narodenia:
  • rozvedený Rodinný stav:
  • 56 Vek:
  • 172 cm Výška:
  • rak Znamenie:
  • herec Povolanie:
  • www.tomcruise.com Osobný web:
Doplň Oprav a Vyhraj!
tom, cruise, herec

Kariéra


Ako väčšina hercov začínal v divadle a s menšími úlohami v úspešných filmoch (Nekonečná láska, Večierka, Outsaideri). Výraznejšie na seba upozornil v roku 1983 rolou v mládežníckej skoro komédii, Riskantný podnik. Film zaznamenal relatívny úspech a o Toma bol záujem v Hollywoode, kde si zahral veľké úlohy v projektoch ako Správna hra alebo Legenda. Stále ale čakal na svoju prvú veľkú rolu.

V roku 1986 mu duo Simpson - Bruckheimer ponúklo hlavnú rolu v akčnom snímku Top Gun. Film sa stal najväčším kasovým trhákom a z Toma bol idol snáď všetkých dospievajúcich dievčat. V 80. rokoch sa s výnimkou priemerného, ale divácky pomerne úspešného filmu Koktail venoval len serióznym filmom: oscarový Rain Man, Farba peňazí alebo Narodený 4. júla, za ktorý bol nominovaný na Oscara.

Návrat k mainstreamu prišiel v roku 1990, kedy sa v snahe zviesť sa na obrovskom úspechu megahitu Top Gun, objavil pod vedením rovnakého tvorivého tímu vo filme Búrlivé dni z prostredia automobilových pretekov NASCAR. Film sa ale dočkal dosť vlažných recenzií a hoci sa zaplatil, z komerčného hľadiska sa od neho očakávalo viac. Za očakávaniami tiež skončil ambiciózny projekt Navždy a ďaleko (1992), a tak jeho skutočným návratom na výslnie bola až dráma s Jackom Nicholsonom Zopár správnych chlapov.

V ďalších rokoch nasledovali ďalšie divácke hity – Firma, Interview s upírom. V roku 1996 sa objavil v akčnom filme Mission: Impossible, kde stvárnil agenta Ethana Hunta. Potom sa objavil v romantickej komédii Jerry Maguire, za ktorú bol druhýkrát nominovaný na Oscara. Desaťročie ukončil zaujímavou snímkou Stanleyho Kubricka, Eyes Wide Shut a drámou Magnolia, za ktorú bol tretí krát nominovaný na Oscara.

V roku 2000 bolo do kín uvedené napäto očakávané pokračovanie Mission: Impossible II. v réžii Johna Woo (do roku 2015 sa natočili ešte ďalšie tri filmy Mission: Impossible). Film zarobil takmer 220 miliónov dolárov. O rok neskôr sa objavil vo filme Vanilkové nebo, ktorý však nebol veľmi úspešný.
Ďalšieho výraznejšieho úspechu sa tak dočkal až v sci-fi Stevena Spielberga Minority Report. Potom sa objavil v divácky úspešnom veľkofilme a podal jeden zo svojich najlepších výkonov v thrilleri Collateral.

V roku 2005 zabodoval v adaptácii románu Orsona Wellesa v réžii Stevena Spielberga Vojna svetov. V roku 2008 si zahral veľmi prepracovanú, až striktne historickú úlohu plukovníka von Stauffenberga, jedného z najvýznamnejších lídrov odporu z radov nemeckých dôstojníkov proti nacistickému Nemecku, vo filme Valkýra, ktorý veľmi podrobne popisuje najmä politické okolnosti nám najznámejšieho atentátu na Adolfa Hitlera v Rastenburgu 20. júla 1944.

V roku 2014 prekvapil svojim výkonom vo veľmi úspešnom sci-fi filme Na hrane zajtrajška.

Na rok 2017 je plánované pokračovanie filmu Top Gun.

Súkromie


Bol trikrát ženatý a trikrát sa rozviedol. V rokoch 1987-1990 s Mimi Rogersovou, v rokoch 1990-2001 s Nicole Kidman, s ktorou si adoptoval dve deti, Isabellu Jane a Connora Antonyego, a v rokoch 2006-2012 s Katie Holmes, s ktorou má dcéru Suri.

Tom Cruise sa hlási k scientologickej cirkvi, ku ktorej sa pripojil v roku 1990 pod vplyvom svojej prvej manželky. Tá posledná sa s ním práve kvôli cirkvi rozviedla.

Filmografia


2015 Mission Impossible: Národ grázlov
2014 Na hrane zajtrajška
2013 Nevedomí
2012 Rock of Ages
2011 Mission: Impossible: Ghost Protocol
2010 Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive
2008 Tropická búrka
2008 Valkýra
2007 Hrdinovia a zbabelci
2006 Mission: Impossible III.
2005 Vojna svetov
2004 Collateral
2003 Posledný samuraj
2002 Austin Powers v Zlatom úde
2002 Minority Report
2001 Vanilkové nebo
2000 Mission: Impossible II.
2000 Mission Improbable
1999 Eyes Wide Shut - Spaľujúca vášeň
1999 Magnólia
1996 Jerry Maguire
1996 Mission: Impossible
1994 Interview s upírom
1993 Firma
1992 Navždy a ďaleko
1992 Zopár správnych chlapov
1990 Dni hromu
1989 Narodený 4. júla
1988 Koktail
1988 Mladé pušky
1988 Rain Man
1986 Farba peňazí
1986 Top Gun
1985 Legenda
1983 Losin' It
1983 Outsideri
1983 Riskantné podnikanie
1983 Správna hra
1981 Nekonečná láska
1981 Taps

Súvisiace články