Presunúť na hlavný obsah

Natalie Portman

herečka

Natalie Portman

herečka
Miesto narodenia:
Jeruzalem, Izrael
Partner/ka:
Benjamin Millepied
Rodinný stav:
vydatá
Vek:
38
Výška:
160 cm
Znamenie:
blíženci
Povolanie:
herečka

Detstvo

Americko-izraelská herečka, rodným menom Natalie Heršlag, sa narodila v Jeruzaleme, no už v útlom detstve sa s rodinou viackrát sťahovala. Prvýkrát, keď mala tri roky, sa presťahovali do Marylandu, potom vo veku siedmych rokov do Connecticutu a nakoniec na Long Island. Je dcérou lekára a umelkyne. Sklony k umeniu teda zdedila po matke. V štyroch rokoch začala chodiť na hodiny tanca a nejaký čas navštevovala aj hodiny spevu.

Kariéra

Ako jedenásťročnú si ju v jednej z newyorských pizzérií všimol modelingový agent Revlonu a ponúkol jej spoluprácu. Aj keď sa Natalie cítila pred fotoaparátmi prirodzene a dobre, modeling predsa len nebol tým, čo by ju naozaj priťahovalo. Jej snom bolo stať sa herečkou. Letá trávila v divadelných táboroch a zahrala si aj v niekoľkých divadelných predstaveniach.

S podporou Revlonu sa jej podarilo získať rolu vo filmovom hite Luca Bessona Leon (1994). Vďaka role Mathildy sa veľmi rýchlo stala detskou filmovou hviezdou. Už v nasledujúcom roku sa objavila vo filme Heat (1995), v ktorom spolupracovala s hereckými hviezdami ako Al Pacino alebo Robert De Niro. V ďalšom roku si zahrala pod taktovkou Woodyho Allena vo filme Všetci hovoria: Milujem Ťa (1996).

Vrcholom prvých hereckých rokov bola pre Natalie bezpochyby rola kráľovnej Amidaly, matky Luka Skywalkera a Princezny Leii v slávnych Hviezdnych vojnách Georga Lucasa (1999). Učinkovaním v tomto kultovom snímku a jeho ďalších pokračovaniach si získala pozornosť a priazeň divákov na celom svete.

Filmografia

2015 - Jane Got a Gun

2015 - Knight of Cups

2015 - Sipour al ahava va'khoshekh

2013 - Snow and the Seven

2011 - Hlavne nezáväzne

2011 - Princ a Pruďas

2011 - Thor

2010 - Čierna labuť

2010 - Hesher

2010 - I´m Still Here

2009 - Bratia

2009 - Love and Other Impossible Pursuits

2009 - New York, milujem ťa

2008 - Kráľova priazeň

2007 - Darjeeling s ručením obmedzeným

2007 - Hotel Chevalier

2007 - Moje čučoriedkové noci

2007 - Ríša hračiek

2006 - Goyove prízraky

2006 - Paríž, milujem ťa

2006 - V ako Vendeta

2005 - Domino One

2005 - Free Zone

2005 - Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov

2005 - V ako Vendeta

2005 - Free Zone

2005 - Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov

2004 - Na dotyk

2004 - Precitnutie v Garden State

2004 - True

2003 - Návrat do Cold Mountain

2002 - Star Wars: Epizóda II - Klonovaní útočia

2001 - Zoolander

2000 - Choď za svojím srdcom

1999 - Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba

1999 - Kdekoľvek, len nie tu

1996 - Mars útočí!

1996 - Beautiful Girls

1996 - Všetci hovoria: Milujem ťa

1995 - Horlivosť

1994 - Developing

1994 - Leon

1989 - Simpsonovci (TV seriál)

Osobný život

Počas natáčania filmu Čierna labuť (2010) sa zoznámila s francúzskym choreografom Benjaminom Millepiedom, s ktorým sa zasnúbila. V nasledujúcom roku porodila syna Alepha, ktorého pomenovala podľa prvého písmena hebrejskej abecedy. V roku 2013 sa rodina presťahovala do Paríža.