Presunúť na hlavný obsah

Anne Hathaway

Herečka

Anne Hathaway

Herečka
Miesto narodenia:
Brooklyn, New York, United States
Partner/ka:
Adam Shulman
Rodinný stav:
vydatá
Vek:
36
Výška:
173 cm
Znamenie:
škorpión
Povolanie:
Herečka
Osobný web:
anne-hathaway.net

Biografia


Pochádza z newyorského Brooklynu z rodiny právníka Geralda Hathawaye. Jej matka Kate McCauley-Hathawayová je herečka a zpeváčka. Má dvoch bratov, staršieho Michaela a mladšieho Toma, ktorý sa tiež pokúšali preraziť vo filmovom priemysle.
Najprv študovala angličtinu, neskôr svoj záujem obrátila k divadlu. Hereckú kariéru však začala v seriáli Get Real.

Kariéra


Hneď svojim filmovým hollywoodskym debutom v rodinnom filme Denník princeznej zaznamenala veľký úspech.
Neskôr sa objavila aj v ďalších úspešných filmoch, napríklad Skrotená hora, Diabol nosí Pradu, Alica v krajine zázrakov, Návrat Temného rytiera, Bedári, Interstellar.

Ocenenia


Za úlohu Fantiny vo filme Bedári získala v roku 2013 Oscara, Zlatý Globus aj cenu BAFTA.

Filmografia


2001 The Princess Diaries
2001 The Other Side of Heaven
2002 The Cat Returns
2002 Nicholas Nickleby
2004 Ella Enchanted
2004 The Princess Diaries 2: Royal Engagement
2005 Hoodwinked!
2005 Havoc
2005 Brokeback Mountain
2006 The Devil Wears Prada
2007 Becoming Jane
2008 Get Smart
2008 Passengers
2008 Rachel Getting Married
2009 Bride Wars
2009 The Simpsons
2009 PoliWood
2010 The Simpsons
2010 Valentines Day
2010 Alice in Wonderland
2010 Family Guy
2010 Love and Other Drugs
2011 Rio
2011 One Day
2011 Glee
2012 The Dark Knight Rises
2012 Les Misérables
2013 Don Jon
2014 Song One
2014 Rio 2
2014 Interstellar
2015 The Intern

Zaujímavosti


Meno Anne jej rodičia vybrali zámerne. Dôvod bol, aby sa volala rovnako, ako manželka britského dramatika Williama Shakespeara.

Anne bola vychovávaná vo veľmi silnom katolíckom duchu, keď bola malá chcela byť mníška. Rozmyslela si to vo svojich pätnástich rokoch, keď zistila že jej brat je gay. Povedala si, že nedokáže byť súčasťou náboženstva, ktoré neuznáva sexuálnu orientáciu jej brata.