Presunúť na hlavný obsah

Steven Seagal

herec, producent, režisér, scenárista

Steven Seagal

herec, producent, režisér, scenárista
Miesto narodenia:
Lansing, Michigan, USA
Vek:
67
Výška:
193 cm
Znamenie:
baran
Povolanie:
herec, producent, režisér, scenárista

Štúdium



V šiestich rokoch sa spolu s rodinou presťahoval do Kalifornie, kde sa zapísal do školy karate. O niekoľko rokov neskôr začal navštevovať školu aikido.

Bojové umenia sa mu natoľko zapáčili, že sa v sedemnástich rokoch rozhodol odcestovať do Japonska, aby sa mohol učiť od najväčších majstrov. Čierny pás (prvý dan) získal v roku 1974 (mimo aikida získal čierny pás v karate, džude a kendó).

Kariéra



Steven pracoval ako ochrankár mocných ľudí a podľa neoverených zdrojov tiež pre CIA. Po pätnástich rokoch pobytu v Japonsku sa vrátil späť do USA, kde si v Los Angeles založil školu bojových umení. Škola si onedlho vybudovala skvelú povesť.
Medzi Stevenových žiakov patrilo i mnoho hereckých hviezd a tiež majiteľ hereckej agentúry Michael Ovitz, ktorý mu pomohol dostať sa do filmu.


Steven sa tak dostal do role tvrdého chicagského policajta ex-agenta CIA Nica vo filme Nico, viac než zákon "Nico" (1988). Jeho filmovou ženou sa stala vtedy ešte neznáma Sharon Stoneová. Film si získal pomerne slušný ohlas a komerčný úspech, čo mu pomohlo k ďalším rolám.
Druhou úlohou je agent Mason Storm v akčnom filme Ťažko ho zabiť "Hard to Kill" (1990), v ktorom odhalí spojenie vysoko postavených politikov s mafiou.


Steven sa okrem hrania podieľa na financovaní väčšiny svojich filmov vlastnou spoločnosťou Streamroller Productions. Po ďalšom úspešnejšom klasickom akčnom filme s neohrozeným policajtom Muž so znakom smrti "Marked for Death" (1990), prichádza mierne pohoršenie vo filme Nemilosrdná spravodlivosť "Out for Justice" (1991).
Svoju reputáciu však napráva v úspešnom akčnom filme Prepadnutie v Pacifiku "Under Siege" (1994), ktorý zarobil cez 80 miliónov dolárov. Steven si zahral kuchára bojujúceho proti teroristom na vojenskej lodi USS Missouri.

Filmografia


2016 Asian Connection
2016 Code of Honor
2016 Contract to Kill
2016 Cyborg Nemesis
2016 End of a Gun
2016 Sniper: Special Ops
2016 The Perfect Weapon
2015 Nájomný vrah
2014 Gutshot Straight
2014 Nezastaviteľný muž
2013 Vykonávateľ
2012 Maximum Conviction
2012 True Justice: Blood Alley
2011 Dark Vengeance
2011 Sheep Impact
2011 Strážca spravodlivosti
2010 Born to Raise Hell
2010 Machete
2009 Against the Dark
2009 Nebezpečný pomstiteľ
2009 Ochranca
2009 Pomstiteľ
2008 Kód smrti
2008 Onion Movie, The
2008 Smrtiaca zbraň
2007 Pomsta v mene syna
2007 Úder z nebies
2006 Sila úderu
2006 Tiene minulosti
2006 Žoldnieri spravodlivosti
2005 Čierny úsvit
2005 Dnes zomrieš!
2005 Vnútorný nepriateľ
2005 Zem krvavého slnka
2004 Clementine
2004 Posledná misia
2003 Beštia
2003 Cudzinec
2003 Zabijak
2002 Na pokraji smrti
2001 Profesionál
2001 Smrteľný zásah
1998 Môj obor
1998 Patriot
1997 Tajný agent
1996 Konečné rozhodnutie
1996 Sám proti zlu
1995 Prepadnutie 2: Temné územie
1994 Aljaška v plameňoch
1992 Prepadnutie v Pacifiku
1991 Nemilosrdná spravodlivosť
1990 Muž so znakom smrti
1990 Ťažko ho zabiť
1988 Nico - Viac než zákon