Orlando Bloom

*05.02.1977
  • Canterbury, Anglicko Miesto narodenia:
  • 42 Vek:
  • vodnár Znamenie:
  • herec Povolanie:
Doplň Oprav a Vyhraj!
Orlando Bloom

Štúdium a začiatky



Orlando Bloom sa narodil a vyrastal v Canterbury v Anglicku spolu so svojou mladšou sestrou Samanthou. Už od detstva chcel byť hercom a vďaka podpore svojej matky sa začal zúčastňovať miestnych hereckých festivalov.

V šestnástich rokoch sa presunul do Londýna, kde sa pripojil k National Youth Theatre a účinkoval s nimi dve sezóny, kým nezískal štipendium na hereckej škole British American Drama Academy. Koncom spolupôsobenia so skupinou si zahral tajného agenta v hre "A Walk in the Vienna Woods", čo mu pomohlo k malej úlohe v britskom televíznom filme "Wilde" (1997).

Dalšie herecké vzdelanie si Orlando Bloom doplnil na prestížnej londýnskej škole "Guildhall School of Music and Drama". Behom štúdia na tejto škole si zahral v niekoľkých klasických divadelných predstaveniach. Behom štúdia sa mu prihodila nešťastná nehoda, keď spadol z druhého poschodia na chrbát. Naštastie sa mu neporušila miecha a zanedlho ho prepustili z nemocnice.

Kariéra


Orlando sa, rovnako ako väčšina jeho známych, pokúšal získať rolu v pripravovanej trilógií Pána prsteňov. Po mnohých skúškach a výberových riadeniach si mal zahrať rolu Faramira, ale po schôdzke s režisérom Peterom Jacksonom mu bola ponúknutá jedna z hlavných rolí, postava Legolasa Greenleafa. Rola Legolasa mu bola ponúknutá dva dni pred dokončením štúdia v roku 1999.

Na rolu Legolasa sa pripravoval niekoľko mesiacov vopred. Učil sa jazdiť na koni, strieľať z luku a šermovať. Postavou, ktorú stvárnil, je nesmrteľný 2 931 rokov starý elf s nadľudskými schopnosťami. Celá trilógia sa natáčala na Novom Zélande 18 mesiacov.
Prvý diel, Pán prsteňov 1 - Spoločenstvo prsteňa, bol uvedený do kín v roku 2001. Film sa ihneď stal absolútnou jedničkou. Spolu s Elijahom Woodom (Frodo), Ianom McKellenom (Gandalf ), Viggom Mortensenom (Aragorn) a Liv Tyler (Arwen) sa stali stredom záujmu všetkých svetových médií.
Orlando má v skutočnosti krátke tmavé vlasy, ale v trilógii sa objavuje s dlhou blond parochňou.

Hneď po dokončení natáčania Pána prsteňov sa vrhol na malú rolu v ďalšom úspešnom filme, Čierny Jastrab Zostrelený.
Druhý diel, Pán prsteňov 2 - Dve veže, bol uvedený do kina o rok neskôr a kopíroval úspechy prvého dielu.Tretie pokračovanie, Pán prsteňov 3 - Návrat kráľa, bol uvedený do kín v USA v roku 2003.
V tom istom roku potvrdil svoj hviezdny status trhákom z produkcie Jerryho Bruckheimera, Piráti z Karibiku: Prekliatie Čiernej perly, kde si zahral po boku Johnnyho Deppa a Keiry Knightley. O tri roky neskôr opäť stvárnil postavu Willa Turnera v snímke Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muža (2006). Piráti z Karibiku sa dočkali aj tretieho pokračovania, Piráti z Karibiku: Na konci sveta a po desiatich rokoch vyjde aj ďalšia časť tejto slávnej filmovej série.
Rolu Legolasa si zopakoval aj v ďalších sfilmovaných príbehoch zo sveta vytvoreného J.R.R. Tolkienom. Film Hobit a následné pokračovania sa, podobne ako Pán prsteňov, dočkali pozitívneho ohlasu zo strany divákov.

Filmografia



2017 Icarus Factor
2017 Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
2016 Unlocked
2015 Digging for Fire
2014 Hobit: Bitka piatich armád
2014 Romeo and Juliet
2013 Bling Ring: Ako VIP-ky - a.z.
2013 Hobit: Smaugova pustatina
2013 Zulu
2011 Fight for Your Right Revisited
2011 Good Doctor, The
2011 Traja mušketieri
2010 Main Street
2010 Sympathy for Delicious
2009 New York, milujem ťa
2007 Piráti Karibiku: Na konci sveta
2006 Love and Other Disasters
2006 Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža
2005 Elizabethtown
2005 Extras (TV seriál)
2005 Kráľovstvo nebeské
2004 Calcium Kid, The
2004 Trója
2004 Útočisko
2003 Kellyho gang
2003 Pán prsteňov: Návrat kráľa
2003 Piráti z Karibiku: Prekliatie Čiernej perly
2002 Pán prsteňov: Dve veže
2001 Čierny jastrab zostrelený
2001 Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa
1997 Vraždy v Midsomeri (TV seriál)
1997 Wilde
1986 Casualty (TV seriál)

Súvisiace články