Gerard Butler

*13.11.1969
  • Paisley, Glasgow, Skotsko Miesto narodenia:
  • 49 Vek:
  • 188 cm Výška:
  • škorpión Znamenie:
  • herec Povolanie:
Doplň Oprav a Vyhraj!
Gerard Butler

Štúdium



Gerard Butler vyštudoval Glasgowsku Univerzitu práva.


Vďaka tomu že bol otvorený a spoločenský a mohol sa tiež pýšiť výbornými sociálnymi schopnosťami, sa stal prezidentom školskej právnickej spoločnosti.

Kariéra



Jeho herecká kariéra začala, keď ho v jednej londýnskej kaviarni oslovil herec a režisér Steven Berkoff a ponúkol mu úlohu v divadelnej inscenácii Shakespearovej hry Coriolanus. Z právnickej firmy ho medzitým prepustili pre problémy s alkoholom, a tak sa Butler definitívne rozhodol opustiť právnickú kariéru v prospech herectva.
Neskôr si zahral aj postavu Marka Rentona v javiskovom spracovaní filmu Trainspotting (1996). Nasledovala séria menších filmových rolí, pričom debutoval filmom PANI Brownová (1997). Počas nakrúcania práve vtedy, keď trávil voľnú chvíľu so svojou matkou, zachránil malého chlapca, ktorý sa topil v neďalekej rieke. Za to mu bol udelený Certifikát statočnosti od Royal Humane Society.


Nasledovala ďalšia malá rola v bondovke Zajtrajšok nikdy nezomiera (1997) a TALE OF THE MUMMY (1998) režiséra Russella Mulcahyho. Prvú veľkú príležitosť mu ponúkol až Wes Craven vo svojej snímke DRACULA 2000. Onedlho nasledovala ďalšia veľká úloha. Zahral si legendárneho húnskeho vojvodcu Attilu v rovnomennej televíznej minisérii.
Ďalej ho môžeme vidieť v muzikáli Fantóm opery (2004). Zahral si tiež v historickej adaptácii anglického stredovekého eposu Beowulf: KRÁĽ Barbara (2005). Jeho herecký profil má stúpajúcu úroveň v úspešných snímkach: 300: Bitka u Thermopyl (2006), PS MILUJEM ŤA (2007), RocknRolla (2008).

Filmografia



2011 Coriolanus

2011 Machine Gun Preacher

2010 Ako vycvičiť draka

2010 Legend of the Boneknapper Dragon

2010 Lov na exmanželku

2009 Ctihodný občan

2009 Gamer

2009 Chceš ma, chcem ťa

2009 Tales of the Black Freighter (video film)

2008 RocknRolla

2008 Zabudnutý ostrov

2007 Klub vydieračov

2007 P.S.: Milujem ťa

2006 300

2005 Beowulf - vikinská legenda

2005 Game of Their Lives, The

2005 Trailer for a Remake of Gore Vidals Caligula

2004 Dear Frankie

2004 Fantóm opery

2003 Lara Croft Tomb Raider: Kolíska života

2003 Prúd času

2002 Jury, The (TV seriál)

2002 Strelci

2002 Vláda ohňa

2001 Attila (TV film)

2001 Jewel of the Sahara (video film)

2000 Dracula 2000

2000 Harrisonove kvety

1999 Cherry Orchard, The

1999 Lucy Sullivan Is Getting Married (TV seriál)

1999 One More Kiss

1999 Please!

1998 Fast Food

1998 Little White Lies (TV film)

1998 Tale of the Mummy

1998 Young Persons Guide to Becoming a Rock Star, The (TV seriál)

1997 Mrs. Brown

1997 Zajtrajšok nikdy nezomiera

Súvisiace články