Presunúť na hlavný obsah

Russell Crowe

herec

Russell Crowe

herec
Miesto narodenia:
Wellington, Nový Zéland
Partner/ka:
Danielle Spencer
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
55
Znamenie:
baran
Povolanie:
herec

Štúdium

V štrnástich rokoch začal študovať na gymnáziu v Aucklande, potom pokračoval na gymnáziu Mount Roskill. V šestnástich rokoch ho opustil s túžbou splniť si svoj sen, stať sa hercom alebo hudobníkom.

Kariéra

Ako dieťa strávil veľa času na nakrúcaní mnohých televíznych a filmových projektoch, vďaka práci jeho rodičov v cateringu. Vďaka tomu, že sa pohyboval v tomto prostredí si zahral v mnohých malých detských rolách, vrátane úlohy sirotu v televíznom seriáli "Spyforce" (1972). Jeho rodina sa v roku 1978 vrátila späť na Nový Zéland a Russell začal vystupovať ako rockový spevák pod názvom Rus le Roc. V roku 1980 natočil svoj prvý album "I Want to Be Like Marlon Brando."

Na začiatku osemdesiatych rokov sa vrátil späť do Austrálie uskutočniť hereckú kariéru, ktorú začal ziskom role v muzikáli "Grease" (1983). Od roku 1986 do roku 1988 cestoval Russell s divadelnou show "The Rocky Horror Picture Show" po Austrálii. Úloha v divadelnom muzikáli "Blood Brothers" (1989) ho viedla k prvej filmovej úlohe v "Prisoners of the Sun" (1990). Čoskoro potom si zahral v hlavnej úlohe filmu "The Crossing" (1990) a tiež si zahral po boku Anthonyho Hopkinsa vo filme "Spotswood" (1992).

Svoj zásadný herecký prielom uskutočnil najprv vo filme "Proof" (1991), za ktorý získal ocenenie Austrálskeho filmového inštitútu pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Potom za výkon v druhom jeho významnom filme "Romper Stomper" (1992) za rolu brutálneho nacistického skinheada získal ocenenie Austrálskeho filmového inštitútu pre najlepšieho herca. Jeho ďalšia významná rola bola homosexuálny opravár, žijúci so svojím ovdoveným otcom vo filme "The Sum of Us" (1994).

Veľký úspech dosiahol v role v historickom filme Gladiátor (2000), ktorý ho posunul v rebríčku hodnotenia medzi najslávnejšie hercov Hollywoodu.

Ocenenia

Oscar:

-Nejlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe 2001 - Gladiátor

Zlatý glóbus:

-Nejlepší herec – dráma 2001 - Gladiátor

-Nejlepší herec v hlavnej úlohe 2002 - Čistá duše

Cena BAFTA:

-Nejlepší herec v hlavnej úlohe 2002 - Čistá duše

Filmografia

2017: In Sand and Blood

2017: The Mummy

2016: Ostrí chlapci

2015: Otcovia a dcéry

2015: Cesta nádeje

2014: Noe

2014: Zimný príbeh

2013: Muž z ocele

2013: Zlomené mesto

2012: Bedári

2012: Man with the Iron Fists, The

2010: Doylov okrsok (TV seriál)

2010: Robin Hood

2010: Tri dni k slobode

2009: Na odstrel

2009: Neha

2008: Pavučina lží

2007: Americký gangster

2007: 3:10 vlak do Yumy

2006: Dobrý ročník

2005: Druhá šanca

2003: Master and Commander: Na opačnom konci sveta

2001: Čistá duša

2000: Gladiátor

2000: Skúška života

1999: Dymová clona

1999: Mystery, Alaska

1997: Horiace nebo

1997: L. A. - Utajené skutočnosti

1997: Rozchody

1995: Neobratné kúzlo

1995: Niet cesty späť

1995: Rýchly a mŕtvy

1995: Virtuozita

1994: Sum of Us, The

1993: For the Moment

1993: Hammers Over the Anvil

1993: Love in Limbo

1993: Strieborný blesk

1992: Romper Stomper

1992: Spotswood

1991: Brides of Christ (TV seriál)

1991: Dôkaz

1990: Crossing, The

1990: Prisoners of the Sun

1989: Police Rescue (TV seriál)

1988: Living with the Law (TV seriál)