Presunúť na hlavný obsah

Hugh Grant

herec, filmový producent

Hugh Grant

herec, filmový producent
Miesto narodenia:
Londýn, Veľká Británia
Rodinný stav:
slobodný
Vek:
59
Znamenie:
panna
Povolanie:
herec, filmový producent

Štúdium


Hugh vyštudoval angličtinu na univerzite v Oxforde. Postgraduálne začal študovať dejiny umenia, avšak toto štúdium nakoniec nedokončil, práve kvôli začínajúcej hereckej kariére.

Kariéra


Po prvý krát sme ho mohli vidieť vo filme Privileged v roku 1982. V nasledujúcich rokoch hral v niekoľkých televíznych filmoch a seriáloch.
V roku 1993 nastal zlom v jeho kariére, keď získal hlavnú úlohu vo filme The Remains of the Day. Preslávila ho aj komédia Štyri svadby a jeden pohreb, kde stvárnil plachého starého mládenca Charlesa. Podobnú postavu si zahral i vo filmoch Rozum a cit z roku 1995. V nasledujúcich rokoch sme ho mohli vidieť vo filmoch ako sú Dvaja v tom (1995), Notting Hill (1999) a Láska nebeská (2003).

Ocenenia


Grant získal ceny Zlatý glóbus, BAFTA a Čestného Césara. Jeho filmy zarobili viac než 2,4 miliardy dolárov.

Filmografia


1985: The Last Place on Earth (TVS)

1987: Biele zlo (White Mischief)

1987: Maurice

1988: La Nuit Bengali

1988: The Lair of the White Worm

1989: Till We Meet Again (TV)

1989: Dáma a zbojník (The Lady and the Highwayman)

1990: Crossing the Line (TV)

1991: Impromptu

1991: The Trials of Oz (TV)

1991: Our Sons (TV)

1992: Horký mesiac (Bitter Moon)

1993: Súmrak dňa (The Remains of the Day)

1993: Train to Hell

1994: Sirens

1994: The Changeling (TV)

1994: Štyri svadby a jeden pohreb (Four Weddings and a Funeral)

1994-1997: The Tonight Show with Jay Leno (TVS)

1995: The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain

1995: An Awfully Big Adventure

1995: Rozum a cit (Sense and Sensibility)

1995: Restauration

1995: Dvaja v tom (Nine Months)

1996: Smrtiaca liečba (Extreme Measures)

1999: Notting Hill

1999: Mickeyho modré oči (Mickey Blue Eyes)

2000: Darebáčkovia (Small Time Crooks)

2001: Denník Bridget Jonesovej (Bridget Jones's Diary)

2002: Ako na vec (About a Boy)

2002: Dva týždne na zaľúbenie ('Two Weeks Notice)

2003: Láska nebeská (Love Actually)

2004: Bridget Jonesová: S rozumom v koncoch (Bridget Jones: The Edge of Reason)

2005-2006: 20 to 1 (TVS)

2006: Hľadá sa superstar (American Dreams)

2007: Hudba a text (Music and Lyrics)

2008: Oscar, que empiece el espectáculo

2008: Entertainment Tonight (TVS)

2009: Morganovci (Did You Hear About the Morgans?)