Presunúť na hlavný obsah

Sting

Spevák, producent, muzikant
Sting

Sting

Spevák, producent, muzikant
Miesto narodenia:
Wallsend, Anglicko, UK
Partner/ka:
Trudie Styler
Rodinný stav:
Ženatý
Vek:
68
Výška:
184 cm
Váha:
82 kg
Znamenie:
váhy
Povolanie:
Spevák, producent, muzikant
Osobný web:
www.sting.com/

Štúdium

Vyrastal ako najstaršie dieťa zo štyroch detí, otec bol mliekar a mama kaderníčka. Vyštudoval angličtinu a hudbu na pedagogickej fakulte Warwich University. Vynikal v šprinte a hral na kontrabas v jazzovej kapele. Určitý čas pracoval ako učiteľ, ale zároveň aj spieval v jazzrockovej skupine Last Exit. Čestné doktoráty z hudby mu udelili Northumbria University v roku 1992 a aj prestížna Berklee College of Music o dva roky neskôr.

Kariéra

Vlastný menom Gordon Matthew Thomas Sumner je však viac známy pod umeleckým menom Sting. Pôsobí ako anglický hudobník a občasný herec, pochádza z Newcastle upon Tyne. Pretým ako sa sa vydal na sólovú dráhu bol vedúcim spevákom, hlavným skladateľom a basgitaristom skupiny sedemdesiatych a osemdesiatych rokov The Police. Hral postavu Feyda-Rauthu Harkonnena vo filme Duna Davida Lyncha. 29.júna 2011 vystúpil pred vypredaným štadiónom Ondreja Nepelu v Bratislave spolu s Českým národným orchestrom . Svoju sólovú kariéru zahájil v roku 1985, keď vydal LP platňu „The Dream of the Blue Turtles“. Vo svojich piesňach dokonale kombinuje pop, rock, jazz, ľudovú a vážnu hudbu. Texty skladieb často obsahujú mierny politický podtón. Zaradil sa medzi najpopulárnejších a najuznávanejších osobností modernej populárnej hudby.

Ocenenia


Grammy:

1994 Best Music Video, Long Form

1994 Best Male Pop Vocal Performance

2000 Best Male Pop Vocal Performance

2000 Best Pop Vocal Album

2001 Best Male Pop Vocal Performance

2004 Best Pop Collaboration with Vocals

2004 Shared with: Mary J.Blige

Celkovo za svoju kariéru ziskal 36 ocenení a bol 76 krát nominovaný.

Diskografia


1985 The Dream of the Blue Turtles

1987 ...Nothing Like the Sun

1991 The Soul Cages

1993 Ten Summoners Tales

1996 Mercury Falling

1999 Brand New Day

2003 Sacred Love

2006 Songs from the Labyrinth

2009 If on a Winters Night...

2010 Symphonicities

Zaujímavosti


Sting dostal svoju prezývku pri účinkovaní na pódiu so skupinou Phoenix Jazzmen. Mal vtedy na sebe oblečený čierno žltý pásikavý sveter. Vedúcemu kapely pripomínal včelu, čo viedlo k vzniku jeho prezývky "Sting". (Žihadlo)


Prvú skúsenosť pred filmovou kamerou absolvoval ako model pre reklamu na žuvačku Wrigley's. Pre tento účel mu odfarbili vlasy na blond a odvtedy si vlasy stále farbí na blond.

Súkromie

Spolu s manželkou, producentkou a herečkou Trudie Styler má štyri deti. Založili spolu nadáciu na záchranu dažďových pralesov. Aktívne sa venujú aj ďalšej charitatívnej činnosti. Sú vyznávačmi tantrického sexu, čo je podľa ich slov stojí za úspechom a trvácnosťou ich manželského spolužitia, ktoré trvá už takmer tridsať rokov.