Presunúť na hlavný obsah

Helena Vondráčková

česká speváčka a herečka
Helena Vondráčková

Helena Vondráčková

česká speváčka a herečka
Miesto narodenia:
Praha, Česko
Partner/ka:
Martin Michal
Rodinný stav:
vydatá
Vek:
72
Výška:
173 cm
Váha:
59 kg
Znamenie:
rak
Povolanie:
česká speváčka a herečka
Osobný web:
www.vondrackova.cz

Kariéra

Vyrastala v Slatiňanoch u Chrudima. Už odmalička hrávala na klavír, spievala, tancovala a venovala sa stepu. V roku 1964 ako stredoškoláčka zvíťazila v Lucerne v súťaži Hľadáme nové talenty. S Tanečným orchestrom československého rozhlasu v Prahe naspievala pieseň Červená rieka, vďaka ktorej získala 4. miesto v ankete Zlatý Slávik. Po dokončení maturity pôsobila tri roky v divadle Rokoko. Tu sa zoznámila s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem, s ktorými založila skupinu Golden Kids (1968).
Po rozpade speváckeho tria sa v roku 1971 Vondráčková pustila na sólovú dráhu. V divadle ABC mala premiéru recitálu Hodina H. So skupinou Jazz Q nahrala jazz-rockovo ladený album Paprsky a koncertovala v Redute. Zároveň pôsobí s tanečným orchestrom československého rozhlasu a začína sa venovať práci pre Československú televíziu. V roku 1965 vyhrala Zlatého slávika. Vo svojej hviezdnej kariére sa presadila hlavne ako sólová speváčka alebo ako tanečníčka a speváčka Jiřího Korna. Helena zažiarila vo filmovom muzikále Šíleně smutná princezna.
V roku 1982 si prevzala titul zaslúžilej umelkyne. O rok neskôr sa vydala za Helmuta Sickela, ktorý pre ňu skomponoval viacero skladieb.
90-te roky sa niesli v znamení muzikálov. Vondráčková bola obsadená do hlavnej roly jedného z prvých - muzikálu Bídníci. Neskôr vydala album známych muzikálových melódií.
V roku 2000 vydala moderne a tanečne ladený album Vodopád, ktorý sa stal ďalším míľnikom v jej bohatej hudobnej kariére. Známa pieseň z tohto albumu Dlouhá noc bola vybraná ako pieseň roka. O dva roky neskôr ju Akadémia českej populárnej hudby zvolila za speváčku roka. V roku 2003 sa vydala za svojho súčasného manžela Martina Michala.

Najúspešnejšie skladby

60-te roky: Červená řeka; Pátá; Chytila jsem na pasece motýlka; Vzdálený hlas; Nedoufej; Růže kvetou dál; Mám ráda cestu lesní; Přejdi Jordán; To se nikdo nedoví; Hříbě; Hej, pane zajíci; Oh, baby, baby; Časy se mění; Stín katedrál; Zpěv náš vezdejší; Horoskop; Strejček Charlie; Peříčko holubí; Tvá malá Jane; Proč mě nikdo nemá rád; Slza z tváře padá

70-te roky: Miláčku; Fanfán; Admirál; Kam zmizel ten starý song; Můžeš zůstat, můžeš jít; Ostrovy pokladů; Archiméde; Znala panna pána, První krásný den, Kvítek mandragory, Lásko má, já stůňu; Malovaný džbánku; Jen dva ta loďka může vézt; Má tě rád; Dvě malá křídla tu nejsou; Jak mám spát; Ptačí hnízda; Já a táta; Trémou nedýcháš; Já půjdu tam a ty tam; Málo mám lásky tvé; Až půjde déšť do trávy spát; Tentokrát se budu smát já; Světla ramp; Dvě žlutá kuřátka; Oh, Harold; Vzhůru k výškám; To se zvládne

80-te roky: Léto je léto; Když zabloudíš, tak zavolej; Múzy; A ty se ptáš, co já; Jarním loukám; Sblížení; Hej, ty tam; To je štěstí; Každá trampota má svou mez; Klavír snů; Bouřka; Nač vlastně v půli vzdávat mač; Já na bráchu blues; Je to malý svět; Jsem jaká jsem; Za klobouk si dej trápení; Sladké mámení; Slunce; Čas je proti nám; To pan Chopin; Náhodný známý; Báječný flám; Nahrávám; Ty máš tu moc, fajn moc; Sprint; Ještě světu šanci dej; A je tady léto; Móda, Móda, Móda; Strejdo, scházíš nám, jak sůl; Absolutní krach; Svaly; Kam šel déšť; Dál nejsi můj; Mráz; Ty mi vládnout máš; Křížaly, housle a půlměsíc; Vernisáž; Svou partu přátel ještě naštěstí mám

90-te roky: Knížka snů; New York, New York; Vzpomínky; Song hrál nám ten ďábel saxofon; Když mě přijmeš do svých svátků; Copacabana; Tam, kde jsi ty; Nevzdám se hvězdám; K čertu s láskou; More Than Words Can Say; Já půjdu dál

po roku 2000: To tehdy padal déšť; Dlouhá noc; Vodopád; Tvou vůni cítím dál; Jsem tvým andělem; Neuč slunce hřát; Karneval; Žádná láska není; Sladké mámení 2001; Déja vu; Sundej kravatu; Hádej; Nebudeme sedět doma; Cizí host; Toužíš; Já vítám déšť; Samba

Filmografia

1967 - Píseň pro Rudolfa III
1968 - Kulhavý ďábel
1968 - Šíleně smutná princezna
1968 - Gramohit 68
1969 - Revue pro následníka trůnu
1972 - Zpívajíci film
1974 - Letní romance
1975 - Romance za korunu
1977 - Jak se budí princezny
1977 - Jen ho nechte, ať se bojí
1978 - Báječné ženy na létajících strojích
1980 - Pohádka o Honzíkovi a Mařence
1980 - Kytice pro TOČR
1980 - Jak se vám líbí?
1981 - Štědrý den bratří Mánesů
1982 - Romance ze Savoy baru
1982 - Zpěváci na kraji nemocnice
1982 - Revue na zakázku
1984 - Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
1988 - Láska na inzerát
1992 - Trhala fialky dynamitem
1992 - R jako Helena
2004 - Kameňák 2
2005 - Cats (muzikál)
2006 - Hello Dolly (muzikál)
2006 - Susedia (seriál)
2008 - Comeback (seriál)