Presunúť na hlavný obsah

Matthew Perry

kanadsko-americký herec a komik
Matthew Perry

Matthew Perry

kanadsko-americký herec a komik
Miesto narodenia:
Williamstown, Massachusetts, USA
Rodinný stav:
slobodný
Vek:
50
Výška:
181 cm
Váha:
77 kg
Znamenie:
lev
Povolanie:
kanadsko-americký herec a komik

Zaujímavosti


Madý Perry sa neustále snažil o hereckú činnosť, preto keď striedal losangeleské reštaurácie a fastfoody, zohnal si od svojej kolegyne (čašníčky) telefónne číslo na Williama Richtera. I keď od daného telefonátu si toho nesľuboval veľa, Richter ho pozval na casting. Perry mal šťastie, a tak si v roku 1988 vo filme Jedna noc v živote Jimmyho Readona zahral po boku Rivera Phoenixa.

Po tom ako skončil Matthew so štúdiom, chcel skúsiť opäť šťastie vo svetle reflektorov, avšak otec z neho chcel mať vysokoškolského vzdelaného človeka. Preto spolu uzavreli chlapskú dohodu, ak si Matthew nenájde prácu v hereckej brandži, pôjde ďalej študovať na University of Southern California.
Ani necelý mesiac po maturite prišla Perrymu ponuka zahrať si v jednej z hlavných rolí v mysteriózne - komediálnom sitcome spoločnosti FOX - "Druhá šanca". Foxáci si všimli veľkú hviezdu pred sebou, lenže pôsobenie v druhotriednych seriáloch nebolo nič pre Matthewa.

A tak sa v roku 1993 pustil do písania vlastného komediálneho seriálu s názvom "Maxwell's House". Išlo prevažne o skupinku 6. mladých ľudí žijúcich svoj bežný život a ich vzájomnú interakciu. Mladého Perryho si všimla spoločnosť NBC, ktorá odkúpila jeho scenár a "prišila" mu jednu z hlavných úloh (Chandlera Binka) už do novonazvaného seriálu Priatelia.

V roku 1994 po raketovom štarte seriálu žožali "Priatelia" nevídaný úspech a s hlavných postavičiek sa razom stali mega hviezdy novej doby. Vďaka tomu ich zavalili lukratívne ponuky z rôznych strán, dokonca i na celovečerné filmy.

Tak pokračovala jeho sláva k prvoligovému hercovi v spolupráci so Salmou Hayek (LEN BLÁZNI SA PONÁHĽAJÚ) a Neve Campbell (TRAJA DO TANGA), až po hlavnú rolu neurotického zubára vo filme Môj sused zabijak, kde mu robil spoločnosť Bruce Willis.

Filmografia


1979 - 240-Robert (v epizóde Bank Job)

1983 - Not Necessarily the News (v epizóde Audrie in Love)

1985 - Charles in Charge (v epizóde The Wrong Guy)

1986 - Silver Spoons (v epizóde Rick Moves Out)

1988 - A Night in the Life of Jimmy Reardon

1988 - Second Chance

1988 - Dance 'Til Dawn

1988 - Just the Ten of Us (v epizóde The Dinner Test)

1988 - Highway to Heaven (v epizóde Hello and Farewell)

1989 - Empty Nest (v epizóde 'A Life in the Day')

1989 - Shes Out of Control

1989 - Growing Pains

1990 - Sydney

1990 - Whos the Boss (v epizóde Roomies)

1990 - Call Me Anna

1990 - Beverly Hills, 90210 (v epizóde April Is the Cruelest Month)

1992 - Sibs (v epizóde What Makes Lily Run?)

1992 - Dream On (v epizóde To the Moon, Alex)

1993 - Home Free

1993 - Deadly Relations

1994 - L.A.X. 2194

1994 - Priatelia

1994 - Getting In

1994 - Parallel Lives

1995 - The John Larroquette Show (v epizóde Rachel Redux)

1995 - Caroline in the City

1997 - Fools Rush In (Len blázni sa ponáhľajú)

1998 - Almost Heroes

1999 - Three to Tango (Traja do tanga)

2000 - The Whole Nine Yards (Môj sused zabijak)

2000 - The Kid

2000 - Ally McBeal

2002 - Serving Sara (Slúžiť Sáre)

2003 - The West Wing

2004 - The Whole Ten Yards (Môj sused zabijak 2)