Bolek Polívka

*31.07.1949
  • Chantal Poullain Partner/ka:
  • rozvedený Rodinný stav:
  • 69 Vek:
  • lev Znamenie:
  • český herec, mím, dramatik a scenárista Povolanie:
Doplň Oprav a Vyhraj!
Bolek Polívka

Zaujímavosti


V roku 1972 vyštudoval Janáčkovú akadémiu múzických umění. Je jedným z najvýznamnejších predstaviteľov českej i svetovej pantomímy.
Režíroval niekoľko pantomimických inscenácií, v ktorých si vytvoril svoje vlastné posty (Am a Ea, Pezza versus Čorba, Pépe, Trosečník, Poslední leč, Šašek a královna), jeho inšpiráciou bola klauniáda, komédia dell'Arte ale i filmová groteska.
Jeho nezameniteľný štýl zožal veľký úspech aj v zahraničí, vďaka čomu získal známosti aj spoza hraníc.
Vo filme Zapomenuté světlo si zahral farára Holého, čo mu prinieslo ocenenie Medzinárodného filmového festivalu Karlových Varov a tiež Českého leva.
V ďalšom filme Musíme si pomáhat od režiséra Jana Hřebejka si zaslúžil druhého Českého leva. S filmom sme sa mohli stretnúť i na nomináciách na Oscara.

Filmografia


Don Quijote v Čechách 2010

Ulovit miliardáře 2009

Operace Dunaj 2009

Šťastný smolař 2009

Malé oslavy 2008

U mě dobrý 2008

Hodina klavíru (TV film) 2007

Roming 2007

Svatba na bitevním poli 2007

Bathory 2007

Hezké chvilky bez záruky 2006

A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu 2005

Bazén (TV) 2005

Krysáci 2005

Skřítek 2005

Štěstí 2005

Bolero 2004

Černí baroni 2003

Jánošík 2003

Je to krásné, když vám přes noc vyroste na zahrádce cirkus (TV) 2003

Pupendo 2003

Útěk do Budína 2002

Z města cesta 2002

Vyhnání z ráje 2001

Cesta z města 2000

Kytice 2000

Musíme si pomáhat 2000

Eliška má ráda divočinu 1999

Pelíšky 1999

Akáty bílé 1997

...ani smrt nebere 1996

Král Ubu 1996

Požírač medvědů (TV) 1996

Suzanne 1996

Zapomenuté světlo 1996

Pohádka o Faustovi (TV) 1995

Schlafes Bruder 1995

Akumulátor 1 1994

Dědictví aneb Kurvahošigutntag 1993

President a anděl (TV) 1992

Obecná škola 1991

Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho (TV) 1991

Súvisiace články