Presunúť na hlavný obsah

Lucie Bílá

speváčka, herečka, obchodníčka

Lucie Bílá

speváčka, herečka, obchodníčka
Miesto narodenia:
Otvovice, Česká republika
Partner/ka:
Petr Makovička
Rodinný stav:
vydatá
Vek:
53
Znamenie:
baran
Povolanie:
speváčka, herečka, obchodníčka
Osobný web:
www.luciebila.com/

Život a kariéra

Lucie brala hodiny spevu na Ľudovej škole umenia a neskôr sa vyučila za krajčírku. Jej prvé spevácke kroky viedli cez skupinu Rock-Automat, Vitacit a v rokoch 1984 - 1986 pôsobila v heavymetalovej skupine Arakain. Počas roku 1985 spievala v skupine Petra Hanniga, ktorý ju naviedol na cestu slávy a vymyslel jej aj umelcké meno. S Hannigom vyprodukovala aj svoje prvé sólové, dnes už menej známe piesne "Neposlušné tenisky" a "Horší než kluk".
Lucie vydala nikoľko sólových albumov a okrem svojej speváckej kariéry sa môže popýšiť aj účinkovaním v úspešných muzikáloch a niekoľkých filmoch. Niekoľko rokov za sebou (1996-2004) vyhrávala v ankete Český slávik. Mimo to má niekoľko cien Gramy, APH, Anděl, TýTý, Otto a Thálie.
V súkromí však nemala veľké šťastie. V marci 1995 priviedla na svet syna Filipa, ktorého otcom ja jej vtedajší partner Petr Kratochvíl. Tento však Luciu opustil kvôli inej žene. V roku 202 bola nakrátko vydatá za hudobníka Stanislava Penku a v roku 2006 sa vydala za Václava Noid Bártu. Ich rozchod ohlásili v roku 2008. O rok neskôr sa začala schádzať so svojím terajším partnerom Petrom Makovičkom, s ktorým v roku 2012 uzavrela manželstvo.
Luciino "Černobílé turné", v roku 2013 malo taký úspech, že ho v roku 2014 zopakovala. Vzniklo k nemu aj DVD a vďka nemu vytvorila dve nové pesničky "Stop" a "Jsem to já". Lucie je aj dnes najpopulárnejšou českou popovou speváčkou a hovorí sa, že je aj dobrou podnikateľkou a vyjednávačkou.

Diskografia

2016 Hana
2014 Recitál
2012 Modi
2010 Bang Bang
Bílé Vánoce Lucie Bílé
2008 Lucerna (Live)
2007 Platinum Collection (3 CD výber)
Woman
2006 Koncert
2004 Láska je láska (Best Of)
2003 Jampadampa
1999 Úplně nahá
1998 Duety - Lucie Bílá a Karel Gott
1998 Hvězdy jako hvězdy
1994 Lucie Bílá
1986 Lucie Bílá
1985 Neposlušné tenisky - ,SP
1992 Missariel

Muzikály

2012 Aida
2008 Carmen
Němcová!
2005 Láska je láska
Elixír života
2003 Romeo a Julie
Excalibur
2000 Johanka z Arku
1996 Krysař
1995 Dracula
1993 Zahrada rajských potěšení
1992 Les Misérables

Filmografia

2017 Jack Russel: Zachránce planety
2016 Anděl Páně 2
2015 Babovřesky 3
2013 Babovřesky
Štvorlístok v službách kráľa
2012 Carmen
2011 Autorozprávky
V perine
2010 Elixír života (divadelní záznam)
Němcová (divadelní záznam)
2009 Láska je láska (divadelní záznam)
Líbáš jako Bůh
2006 Kde lampy bloudí
Lucie Bílá - Koncert (koncert)
2005 Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
2004 Karel Gott - Sen o Vánocích
2003 Johanka z Arku (divadelní záznam)
2001 O ztracené lásce (TV seriál)
1998 Čas dluhů
1996 Dracula (divadelní záznam)
Král Ubu
1995 Podivuhodný příběh profesora J. a slečny H. (TV film)
1994 Princezna ze mlejna (TV seriál)
Princezná z mlyna
1993 Fontána pre Zuzanu 2
Marido perfecto, El
1991 Maratón (TV film)
1990 Pražákům, těm je hej
Ta naše písnička česká II
Zkouškové období
1989 Divoká srdce
Uzavřený okruh
Volná noha
1988 Divadlo jednoho diváka (TV seriál)
Horká kaše

Zaujímavosti

Jej vlastné meno je Hana Zaňáková.
V roku 1990 mala vzťah so synom Marie Rottrovej, Vítkom, ktorý jej vraj pomohol prekonať stratu Tomáša Holého, niekdajšej hereckej hviezdy z komédií Ako vytrhnúť veľerybe stoličku a Ako dostať otecka do polepšovne.
S Tomášom Holým Lucie chodila v čase kedy on bol hviezda a ona len začínala, ich vzťah skončil jeho autonehodou.
Počas pôsobenia so skupinou Rock-Automat používala pseudonym "Hana Zet".
Meno "Lucie bílá" vymyslel Petr Hannig tak, že sa jej opýtal, aké mená sa jej páčia. Boli to mená Lucie a Marie. Keďže meno Marie bolo už príliš obyčajné, ostávalo Lucie. A keďže Luciinou obľúbenou farbou bola čierna, za priezvisko dostala bielu.