Presunúť na hlavný obsah

Robert Pattinson

herec

Robert Pattinson

herec
Miesto narodenia:
Londýn (U.K.)
Partner/ka:
FKA Twigs
Rodinný stav:
slobodný
Vek:
34
Výška:
185 cm
Znamenie:
býk
Povolanie:
herec

Život a kariéra


Robert je anglický herec, hudobník, model a producent. Má dvoch súrodencov. Vyrastal na predmestí Londýna v rodine dovozcu áut. Jeho matka pracovala v modelingovej agentúre a sám Robert sa dostal k modelingu veľmi skoro. Už v 12 rokoch. Ako amatérsky herec sa začal zapájať do účinkovania v hrách "Barnes Theatre Company" kde si ho všimol herecký agent a tak sa začal zaujímať o profesionálne úlohy.
Svetová verejnosť sa s ním prvý krát zoznámila ako so Cedricom Diggorym vo filme úspešnej série Harry Potter. Bola to menšia rola, ale viedla k ďalším, lepším.
V roku 2008 sa stal slávnym ako Edward Cullen, hlavný hrdina vo filmovej adaptácii knihy "Twilight" od Stephenie Meyerovej. Úspech sa s ním tiahol až do poslednej časti tejto ságy v roku 2013. Kritici filmy neprijali veľmi nadšene, no diváci áno, čo bolo podporené najmä predošlým obrovským úspechom knižnej kolekcie Twilight sága. Vďaka roli Edwarda Cullena bol Robert v rokoch 2008 a 2009 vyhlásený za najsexi žijúceho muža podľa časopisu "People" a v roku 2009 ho "Vanity Fair" vyhlásil za najkrajšieho muža na svete. Na podobných zoznamoch najsexi a najkrajších mužov sa odvtedy objavoval často. V roku 2010 ho "The Sunday Times" zaradili na zoznam mladých milionárov v U.K. a časopis "Time" ho zas zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí na svete.
Počas nakŕucania Twilight ságy sa zoznámil s Kirsten Stewart, ktorá hrala Bellu Swanovú, hlavnú ženskú hrdinku. Ich vzťah bol v médiách mnohokrát prepieraný, písalo sa o ich rozchodoch, zmiereniach o údajnom Kirsteninom tehotenstve, aj o tom že Roberta podviedla, za čo sa mu verejne ospravedlňovala. V roku 2012 sa podľa Robertovho vyhláseni pre "Esquire UK" definitívne rozišli. Od roku 2014 sa stretáva so speváčkou "FKA Twigs", vlastným menom Tahliah Debrett Barnett.
Ako producent sa Robert podieľal na svojom filme Nezbudni na mňa z roku 2010.
V roku 2013 sa stal novou tvárou parfumu "Dior Homme" a v roku 2016 sa v tejto kampani objavil znovu, tentokrát v sekcii pánskeho oblečenia. Ako model sa objavil aj v jesennej kolekcii 2016 od Karla Lagerfelda.
Čo sa týka hudby, Robert aktívne hrá na piano a gitaru a je aj skladateľom. Ako speváka ho možno počuť v dvoch piesňach k soundtracku Twilight ságy. Tri songy od neho sú aj v soundtracku k filmu "How To Be". Robert hráva v kluboch a baroch.
Ako dobrovoľník sa podieľal na projekte "Hope for Haiti Now" po zemetrasení na Haiti v roku 2010. Angažuje sa aj v charitatívnych projektoch a projektoch na potláčanie zločinov páchaných na deťoch.
Za prácu na Twilight ságe ho ocenili jedenástimi cenami "MTV Movie Award", a dvomi cenami "People's Choice Award". V roku 2015 získal "Hollywood Rising Star Award" za rolu vo filme "Life".

Filmografia

2016 The Lost City of Z
Good Time
2015 The Childhood of a Leader
Life
Queen of the Desert
2014 Maps to the Stars / Mapy ku hviezdam
The Rover / Tulák
2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn 2 / Twilight sága: Úsvit 2
Cosmopolis
Bel Ami / Miláčik
2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn 1 / Twilight sága: Úsvit 1
Water for Elephants / Voda pre slony
2010 Love & Distrust
The Twilight Saga: The Eclipse / Twilight sága: Zatmenie
Remember Me / Nezabudni na mňa
2009 New Moon / Nov
The Summer House
2008 Twilight / Súmrak
Little Ashes / Sin Límites
How to Be
2007 The Bad Mother's Handbook
2006 The Haunted Airman
2005 Harry Potter and the Goblet of Fire / Harry Potter a Ohnivá čaša
2004 Ring of the Nibelungs / Prsteň nibelungov
Vanity fair / Trh márnosti

Zaujímavosti

Robert je fanúšikom Marlona Branda a Jacka Nicholsona.
Prvé dievča mal vo svojich 18 rokoch.