Presunúť na hlavný obsah

Pohánka: Obilnina so zázračnými vlastnosťami

Zdravie a relax

Pohánka kedysi okupovala len stoly chudobných ľudí a ako potravina bola dosť podceňovaná. Keď však lekári objavili jej pozitívne účinky na zdravie, veľmi rýchlo sa rozšírila aj medzi ostatných, a najmä medzi ľudí, ktorí sa snažia zdravo jesť. Toto obilie s chuťou podobnou ryži by ste určite mali zahrnúť do bežných receptov.

Za dobrú povesť pohánky ako zdravej potraviny môžu najmä flavonoidy, konkrétne jeden – rutín. Označuje sa tiež aj ako vitamín P a chráni bunky našej cievnej sústavy. Utesňuje steny ciev a robí ich pružnejšími, zastavuje krvácanie (napr. pri hemoroidoch), pôsobí preventívne a liečivo pri žilných chorobách a kŕčových žilách.

Pohánka teda pomáha pri žilných chorobách či kŕčových žilách, pôsobí proti krvácaniu z nosa či ďasien, pôsobí na reguláciu krvného obehu, posilňuje nedostatočnú potenciu. Rovnako má priaznivé účinky aj na imunitu človeka a preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde. Priaznivo vplýva na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány a odporúča sa tiež pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a mnohých chorobách tráviaceho traktu.

Okrem rutínu dostaneme vďaka pohánke do tela i vápnik, zinok, selén, draslík, horčík, železo a nenasýtené mastné kyseliny. Tie, ako je známe, znižujú množstvo škodlivého cholesterolu v krvi. Rovnako si doplníte vitamíny skupiny B, vitamín E a C a dôležité aminokyseliny a, samozrejme, vlákninu. Pohánka je zásaditá potravina, takže odvádza z tela kyseliny a tým napomáha k acidobázickej rovnováhe.

Dve veci, ktoré by ste mali o pohánke vedieť, sú jej kalorická nasýtenosť (v 100 g sa nachádza približne 350 kcal) a schopnosť zvýšiť krvný tlak. Pravidelnou konzumáciou totiž pohánka cievy nielen utesňuje, ale môže ich aj zúžiť a tak nepatrne zvýšiť krvný tlak. Pohánku teda určite nejedzte denne, ak vám hrozí vysoký krvný tlak. 


Pohánku dostanete kúpiť už prakticky v každom hypermarkete alebo v obchode so zdravou výživou. Na výber ju máte v podobe krúpov, múky, krupice, vločiek či šrotu. Nahradí vám akúkoľvek obilninu, môžete si z nej upiecť chlieb, pripraviť lievance a palacinky, nákypy, sladké i slané kaše a cestoviny. Je výborná aj na zahustenie polievok. Aj na internete nájdete veľa receptov na koláče, placky, pohánkové omelety či pohánkové cesto, v ktorom môžete obaľovať trebárs mäso alebo syr.