Presunúť na hlavný obsah

SÚŤAŽ: Znížte si cholesterol!

Súťaže

Moderná doba nám veľa vecí uľahčuje. Patríme medzi krajiny, kde ľudia trpia skôr nevyváženým jedálničkom a skladba potravín nie je často dostatočne pestrá. Stačí nám rýchle občerstvenie, konzumujeme veľa pečiva, ale zabúdame na pestrosť stravy, ktorá je základom dostatočného prísunu všetkých potrebných živín. S tým je spojený aj výskyt civilizačných chorôb, medzi ktoré patria choroby srdca a kardiovaskulárneho systému spôsobené dlhodobo zvýšenou hladinou cholesterolu. Týmto ochoreniam sa dá vyhnúť zmenou jedálnička a zaradením sóje a sójových výrobkov do skladby potravín.

„Cholesterol je aj otázkou genetiky, ale ovplyvňuje ho nesprávne stravovanie a vysokým podielom nasýtených tukov a stužených rastlinných tukov, ktoré obsahujú vysoký podiel transmastných kyselín. V neposlednom rade je jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú hladinu cholesterolu nedostatok vlákniny a vhodného pohybu,“ uvádza vyživový poradca Ing. Peter Havlíček. Sója a výrobky z nej sú jedným zo spôsobov ako zvýšiť aj príjem vlákniny a sójovej bielkoviny, ktorá je pre zníženie hladiny cholesterolu tiež veľmi vhodná.

 
Nedávne výskumy ukazujú, že spotreba bielkovín dvakrát denne v množstve 10 – 15 gramov podstatne znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Sója a sójové výrobky obsahujú kvalitné bielkoviny, olej s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín a takoferolov (vitamín E), fosfolipidy, vápnik, železo, vitamíny skupiny B a vlákninu. Sója je potravina rastlinného pôvodu, takže neobsahuje cholesterol. Rozdiel je teda v tom, že príjem bielkovín nie je spojený s cholesterolom, ako je to pri živočíšnych produktoch. Značná časť populácie je postihnutá chorobami srdca a ciev a práve sója a sójové výrobky by pre nich mohli byť riešením.
 
Sója obsahuje 81 až 91% nenasýtených mastných kyselín. Najvýznamnejšou esenciálnou mastnou kyselinou je kyselina linolová, ktorej príjem je možný len potravou. Denná spotreba u detí a mládeže sa pohybuje medzi 4 až 10g. U dospelých ľudí je nižší. Má dôležitú funkciu pri tvorbe bunkových membrán a má vplyv aj na srdce, ladviny, pečeň a nervové tkanivá. Zo spektra tukov v sóji tvorí kyselina linolová 2 – 13%. Zohráva dôležitú úlohu pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb. „Ďalšou zložkou, ktorú sója obsahuje a má vplyv na cholesterol sú fytosteroly, ktoré na seba cholesterol viažu a tým znižujú jeho vstrebávanie,“ doplňuje Peter Havlíček.
 
Sója ponúka množstvo využití pri konzumácii, ale je potrebné zvoliť správne spracovanie a ďalšie využitie produktov z nej vyrobených. Ak potrebujete znížiť hladinu cholesterolu, zvoľte si radšej sójové nápoje a dezerty. Sójový nápoj neobsahuje cholesterol a je cennou potravinou v krajinách s vysokým výskytom civilizačných chorôb. 
 
K najväčším svetovým výrobcom produktov zo sóje patrí belgická spoločnosť Alpro soya. Medzi ich najpredávanejšie produkty patria sójové nápoje, ktoré môžete konzumovať priamo, alebo ich použiť k vareniu. Alpro soya kladie veľký dôraz na kvalitu spracovania a použité suroviny. Preto používajú len sójové bôby, ktoré neboli geneticky modifikované. Skúste zaradiť sójové nápoje do vášho jedálnička. „Pokiaľ na sóju nie ste zvyknutí, skúste ju zaradiť do jedálnička 2 - 3x týždenne a pomôžte svojmu zdraviu,“ odporúča Ing. Peter Havlíček.
 
Výhercovia:
Ľubica Mozoľová, Zvolen

Elena Kurhajcová, Vrútky

Mária Polievková, Zvolen