Presunúť na hlavný obsah

S avokádom proti depresii i ochoreniam srdca

Chudnutie a diéty

Jeho pôvod siaha do oblasti Strednej Ameriky, no v súčasnosti sa mu darí i v Európe, a to predovšetkým v Španielsku a Grécku. Je skvelou alternatívou masla, výživnej pleťovej masky, ale tiež prísadou ozaj chutných a zdravých jedál. Reč je o avokáde, jednom z najobľúbenejších ovocí posledných rokov.

 

Rovnako ako olivy, i toto chutné ovocie je vynikajúcim zdrojom zdravých tukov. Existuje niekoľko druhov avokáda, ktoré sa predávajú v rozličných ročných obdobiach. Najznámejšie je avokádo Hass a charakteristickou tmavou, drsnou šupkou, a tiež jasnozelené Fuerte. Na jar je k dostaniu zas výborné, veľké a okrúhle avokádo Reed. 
 

Čo v ňom nájdeme?

 
Jedno avokádo má zhruba 20 – 25% tuku, pričom takmer polovicu z tohto množstva tvoria mononenasýtené tuky. Polovička stredne veľkého avokáda obsahuje viac draslíka než banán, no len veľmi málo sodíka. Na porovnanie, nízkotučný margarín tvorí približne 55% tuku, avšak ani druhy so zníženým obsahom soli nemožno zaradiť medzi neslané potraviny. Medzi dôležité živiny, ktoré v avokáde nájdeme, patrí kyselina listová (vitamín skupiny B), vitamín A a tiež steroly.
 

Koľko postačí?

 
Jedno avokádo druhu Hass obsahuje okolo 2000 kilojoulov. Ak ho prerežete na polovičku a obe rozkrojíte na ďalších päť kúskov, už jeden z nich je ako denná dávka pre dospelého človeka postačujúci. 
 

S avokádom proti zvýšenému cholesterolu

 
Práve vďaka vyššiemu obsahu zdravých tukov dokáže avokádo účinne znížiť hladinu cholesterolu. Výskumy dokázali, že náhrada piatich percent kilojoulov získaných z nenasýtených tukov (mastného syra, masla, mäsa), mononenasýtenými tukmi (obsiahnutými napríklad v avokáde), zníži riziko infarktu o tretinu. Avokádo obsahuje aj protirakovinovú látku glutatión, ktorá je silným antioxidantom. Nezabúdajte, že pokiaľ sa rozhodnete avokádom nahradiť ostatné tuky v pripravovanom jedle, nepridávajte už žiadne iné. 
 

Tip na správny nákup

 
Snažte sa vybrať avokádo, ktoré je na svoju veľkosť pomerne ťažké a najlepšie urobíte, ak ho necháte dozrieť doma na kuchynskej linke alebo v miske. Samotné dozrievanie ešte urýchlite, ak avokádo vložíte do papierového vrecka. Avokádo je zrelé, ak má dužinu pri stopke mäkkú, respektíve sa dá stopka ľahko odtrhnúť a dužina pod ňou je zelená.
 

 Dobré rady na záver

 
  • Vyskúšajte používať roztlačené avokádo miesto nátierok, majonézy či margarínu.
  • Roztlačené avokádo zmiešajte s polkou lyžičky citrónovej alebo limetkovej šťavy. Zmes vložte do vzduchotesnej nádoby, prikryte a odložte do mrazničky kľudne aj na štyri mesiace.
  • Citrón je nápomocný i v prípade, ak sa obávate skorého zhnednutia avokáda. Potrite ho už spomínanou citrusovou šťavou alebo troškou olivového oleja a zabaľte do fólie. Avokádo vám takto vydrží tri dni.