Presunúť na hlavný obsah

Klasické tortellini s mäsovou plnkou od majstra kuchára

Recepty

„Je to zvláštne, že som sa podujal napísať tento recept, lebo cestoviny sú maličké a s mojimi veľkými prstami sa robia dosť ťažko,“ píše v knihe Dvaja talianski gurmáni svetoznámy kulinár Antonio Carluccio.

Príprava tzv. Venušiných pupčekov je piplavá, sú však veľmi chutné. Pochádzajú z regiónu Emilia-Romagna, kde ich podávajú ponorené v brodo (kvalitnom vývare) ako súčasť cestovinovej polievky, ale dobré sú aj s obyčajnou paradajkovou omáčkou alebo so šalviou, ako uvádza tento recept.

 

Vyše 100 lahodných receptov talianskej kuchyne nájdete v novinke Antonia Carluccia a Gennara Contalda  Dvaja talianski gurmáni. 
 
SUROVINY:
1 dávka cesta na cestoviny
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
40 g nesoleného masla
8 šalviových listov
50 g parmezánu, čerstvo postrúhaného
 
PLNKA:
4 listy kelu
200 g pečeného bravčového mäsa, pokrájaného na hrubšie
40 g mortadelly, pokrájanej na hrubšie
muškátový oriešok, čerstvo postrúhaný
4 – 6 porcií
Pohárom alebo formičkou povykrajujeme z vyvaľkaného cesta kolieska (alebo štvorce s hranou 3 – 4 cm). Povykrajované cesto zakryjeme vlhkou utierkou a pripravíme plnku.
 
Kelové listy dáme asi na 15 minút variť do mierne osolenej vody, aby úplne zmäkli. Listy scedíme, dáme vychladnúť a pokrájame na hrubšie. Potom ich rozmixujeme spolu s bravčovým mäsom a mortadellou najemno, pričom zmes aj dochutíme malým množstvom soli, korenia a muškátového orieška.
 
Cesto rozložíme na pracovnú dosku. Na jeden okraj kolieska dáme trocha plnky a cesto cez ňu preložíme tak, aby vznikol polkruh. Okraje navlhčíme vodou a postláčame, aby držali spolu. Potom prstami stočíme a k sebe pritlačíme oba odľahlé konce. Cestoviny varíme v mierne osolenej vode 1 1/2 minúty, aby zostali al dente.
 
Medzitým v nádobe roztopíme maslo, pridáme šalviové listy a restujeme ich jednu alebo dve minúty. Do nádoby prisypeme parmezán a touto zmesou zalejeme tortellini. Hneď podávame.
 
Viac info tu