Presunúť na hlavný obsah

Sezóna hrášku začala, je výborný na nervy aj ako zdroj energie

Zdravie

Hrášok je potravina, ktorej sa v našich podmienkach darí. V kuchyni má rôzne využitie ale najlepší je čerstvý práve teraz, počas jeho sezóny. Na čo všetko je dobrý?

Hrášok je strukovina so sladkastou chuťou. Zelené guľôčky obsahujú veľa dôležitých látok.

Je výborným zdrojom C vitamínu a vitamínov skupiny B – B1, B2, B6, niacínu a kyseliny listovej. Obsahuje tiež horčík, vitamín A, E, zinok a železo. Z viac ako 70% tvorí čerstvý hrach voda. Je v ňom vláknina, sacharidy, vápnik, horčík, fosfor a draslík.  Vďaka svojmu zloženiu prospieva srdcu a nervovej sústave. Odporúča sa aj pri zlej nálade depresii, podráždenosti, či nespavosti. Je výborný pre zrak, dokonca omladzuje a regeneruje, podporuje imunitu, zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov.

Energia aj vitalita

Užitočný je pre deti v období rastu a vývoja, pre športovcov a ako dôležitý zdroj ľahšie straviteľných  bielkovín pre vegetariánov. Hrach nasýti a dodá energiu.
Veľmi výživný je čerstvý hrach, práve v tomto období by sme si ho mali dopriať čo najviac, varený, mrazený, sušený, či sterilizovaný totiž stráca veľa vzácnych látok. V kuchyni sa dá využiť do polievok, pomazánok, mäsa, dáva sa do ryže, či rizota, do šalátov, cestovín.