Presunúť na hlavný obsah

Lahodný Caesar šalát na (ne)tradičný spôsob

Recepty

Šalát, ktorý pôvodne vznikol ako núdzové riešenie pri nedostatku zásob surovín je dnes jedným z najčastejších jedál. Má mnoho podôb, no základ musí vychádzať z pôvodných surovín!

Suroviny, potrebné na prípravu šalátu:

2 hlávky rímskeho šalátu

4 strúčiky cesnaku
Panenský olivový olej
1 stredne veľkú bagetku
Parmezán
Soľ
Čierne korenie

Ingrediencie na zálivku:

2 žĺtka
2-3 lyžice dijonskej horčice
1 ČL worcesterskej omáčky
1 citrón (resp. citrónová šťava)
Sardinky alebo ančovičky
Panenský olivový olej

Postup:

Do šalátovej misy nakrájajte rímsky šalát (tento typ šalátu by ste mali krájať, nie trhať). Suroviny na zálivku zmiešajte a ručným mixérom vyšľahajte tak, aby zálivka bola v konečnej podobe hustejšia na spôsob dresingu a pokryla tak všetky listy rímskeho šalátu. Na panvici orestujte kúsky cesnaku, pridajte krutony z nakrájanej bagetky, až kým nezískajú zlatistý odtieň. Šalát so zálivkou zmiešajte so sardinkami (prípadne sa držte klasiky a orestuje kuracie prsia na prírodno). Posypte krutónmi a na vrch pridajte hoblinky nastrúhaného parmezánu, ktorý dodá celkovému jedlu vynikajúcu chuť.

Dibrú chuť!