Presunúť na hlavný obsah

Nedeľná klasika: Vynikajúce pečené kurča na netradičný spôsob

Recepty

K nedeľnému obedu jednoznačne patrí na stôl vynikajúce a chrumkavé pečené kurčiatko. Veľa experimentovať nemôžeme, no i maličkosti dokážu zázraky!

Suroviny:

1,5 kg kurča

2 strúčiky cesnaku
1 PL mletej červenej papriky
1 PL sušenej majoránky
Čerstvý rozmarín
Soľ
Olivový olej
1 citrón
Jablká
Sušené hrozienka
Med
Mladé zemiaky

Postup:

Celé vypitvané kuriatko umyjeme vo vode a pripravíme si marinádu. Tá vznikne zmiešaním olivového oleja, prelisovaného cesnaku, mletej červenej papriky, pridáme soľ a sušenú majoránku. Zmiešame a pokvapkáme citrónom. Nakoniec pridáme nasekaný čerstvý rozmarín. Medzitým si dáme variť mladé zemiaky v šupke, ktoré následne osolíme a okoreníme až po vytiahnutí z hrnca a prekrojení na polovicu.

Pripravenou marinádou potrieme celé kurča a medzitým si pripravíme náplň do vnútra kurčaťa. Tá bude pozostávať z kúskov nakrájaného jablka na kocky a sušených hrozienok, ktoré zmiešame spolu s medom. Túto zmes vložíme dovnútra kurčaťa, ale aj okolo neho na vymastený pekáč. Pridáme kúsky čerstvého rozmarínu a tiež uvarené mladé zemiaky v šupke rozkrojené na polovicu. Spolu pečieme v rozohriatej rúre pri 190 stupňovej teplote asi hodinu a pol, samozrejme sledujeme si celý priebeh raz za čas a tomu prispôsobíme dĺžku pečenia. Nezabúdame ani na to, že jednou z najhlavnejších ingrediencií je vlastná šťava kurčaťa, ktorú pustí a ňou oblievame celé kurča i zemiaky, ktoré nasiaknu úplne inú chuť. V kombinácii s rozmarínom je výsledok naozaj vynikajúci.

Dobrú chuť!