Presunúť na hlavný obsah

Výborné francúzske makrónky, ktoré si zamilujete: Vyskúšajte spojiť tradíciu s niečím moderným!

Recepty

Vianočné pečenie je v mnohých domácnostiach v plnom prúde. My sme si pre vás pripravili trochu odklon od toho, na čo sme zvyknutí. Skúste obohatiť tradíciu na vašom stole niečím moderným.

Suroviny:

Pečivo na makrónky:

150 g hladkej múky

150 g pomletých mandlí
150 g kryštálového cukru
150 g masla
6 ks vaječných bielok (dôležité je, aby mali izbovú teplotu)
½ cl 100 % prírodného farbiva (podľa toho, akej farby chcete makrónky)

Krémová náplň:

100 g masla
2 ks vaječných žĺtok
80 g kryštálového cukru
1 cl farebnej vody (prírodného potravinárskeho farbiva)
½ vanilkového struku

Postup:

Najskôr začneme prírpravou plnky a to tak, že maslo nakrájame na kocky a necháme ho rozpustiť na malom ohni. Do druhého hrnca dáme približne 130 ml vody a cukor spolu s dužinou z vanilkového struku. Varíme, až kým nám nevznikne hustý sirup. 
Žĺtky vyšľaháme a následne pridáme tento sirup a spolu taktiež vyšľaháme. Pridáme maslo, ružovú vodu a potravinárske farbivo.

Na pečivo makróniek zmiešame múku, cukor a pomleté mandle (tie môžeme ešte precediť cez sitko, aby sme mali čo najjemnejšiu zmes), pridáme maslo, ružovú vodu a farbivo. Medzitým si vyšľaháme bielky a pridáme k tejto zmesi. Následne vznikne cesto, ktoré by sa nemalo liať. Buď môžeme cesto zafarbiť farbivom celé alebo si ho rozdelíme na polovicu a jednu polovicu necháme čistú a zafarbíme len druhú. Podľa toho, ako farebné chceme mať výsledné makrónky.

Prichystáme si plech, na ktorý použijeme papier na pečenie. Makrónky budeme robiť tak, že si na plech nastriekame z tohto cesta kruhy s hrúbkou asi 1 cm (aby makrónky boli rovnaké, môžete si vytvoriť šablónu s kruhmi, ktorá vám pri tom pomôže). Skúste tri razy buchnúť plechom o stôl, či cesto na makrónky drží a následne dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov piecť asi 15 minút. Potom nám už len zostáva spárovať makrónky, medzi kroté dáme krémovú náplň.

Dobrú chuť!