Výborné francúzske makrónky, ktoré si zamilujete: Vyskúšajte spojiť tradíciu s niečím moderným!
Vianočné pečenie je v mnohých domácnostiach v plnom prúde. My sme si pre vás pripravili trochu odklon od toho, na čo sme zvyknutí. Skúste obohatiť tradíciu na vašom stole niečím moderným.
Pravé francúzske makrónky, ktoré si zamilujete
Suroviny:
Pečivo na makrónky:
150 g hladkej múky
150 g kryštálového cukru
150 g masla
6 ks vaječných bielok (dôležité je, aby mali izbovú teplotu)
½ cl 100 % prírodného farbiva (podľa toho, akej farby chcete makrónky)
Krémová náplň:
100 g masla
2 ks vaječných žĺtok
80 g kryštálového cukru
1 cl farebnej vody (prírodného potravinárskeho farbiva)
½ vanilkového struku
Postup:
Najskôr začneme prírpravou plnky a to tak, že maslo nakrájame na kocky a necháme ho rozpustiť na malom ohni. Do druhého hrnca dáme približne 130 ml vody a cukor spolu s dužinou z vanilkového struku. Varíme, až kým nám nevznikne hustý sirup.
Žĺtky vyšľaháme a následne pridáme tento sirup a spolu taktiež vyšľaháme. Pridáme maslo, ružovú vodu a potravinárske farbivo.
Na pečivo makróniek zmiešame múku, cukor a pomleté mandle (tie môžeme ešte precediť cez sitko, aby sme mali čo najjemnejšiu zmes), pridáme maslo, ružovú vodu a farbivo. Medzitým si vyšľaháme bielky a pridáme k tejto zmesi. Následne vznikne cesto, ktoré by sa nemalo liať. Buď môžeme cesto zafarbiť farbivom celé alebo si ho rozdelíme na polovicu a jednu polovicu necháme čistú a zafarbíme len druhú. Podľa toho, ako farebné chceme mať výsledné makrónky.
Prichystáme si plech, na ktorý použijeme papier na pečenie. Makrónky budeme robiť tak, že si na plech nastriekame z tohto cesta kruhy s hrúbkou asi 1 cm (aby makrónky boli rovnaké, môžete si vytvoriť šablónu s kruhmi, ktorá vám pri tom pomôže). Skúste tri razy buchnúť plechom o stôl, či cesto na makrónky drží a následne dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov piecť asi 15 minút. Potom nám už len zostáva spárovať makrónky, medzi kroté dáme krémovú náplň.
Dobrú chuť!