Presunúť na hlavný obsah

Rebríček najkalorickejších vianočných koláčikov: Pozrite sa, z ktorých sa priberá najviac!

Chudnutie a diéty

Pečenie vianočných dobrôt je neodmysliteľnou súčasťou prírpravy na najkrajší sviatok v roku. Zároveň je to však čas, kedy priberáme najviac. Pozrite sa, ktoré pečivo je pre nás najväčšou "hrozbou".

Vianočné sviatky sa blížia každým dňom. Mnohí z vás plánujú nielen vianočné darčeky pre blízkych, ale aj prípravy na ďalšie vianočné pečenie sviatočných koláčikov. Celý rok ste sa na to tešili, veď bez nich by to neboli tie práve Vianoce! Ale už ako to s každým potešením býva, tak aj Vianoce nesú v sebe riziká – prejedanie sa, príbytok na váhe, zníženie kondície...

Je preto dobré vedieť, čo a koľko by ste mali jesť a hlavne, koľko cukrov, tukov, kalórií majú naše obľúbené tradičné koláčiky. Možno ich potom budete jesť s mierou.
Ak si pozriete rebríček všetkých tých kalorických vianočných koláčikov, tak zistíte, že nie sú medzi nimi až také rozdiely. Preto je na zváženie racionálny prístup k prejedaniu sa aj s tými menej kalorickými. Treba jesť s chuťou, ale aj s rozumom.

Pokiaľ teda idete maškrtiť sladké, vyskúšajte aj zopár mojich tipov, ako nevyzerať úplne katastrofický po sviatkoch:

  • Pred každým jedlom vypite pohár vody – zlepšíte si trávenie a zjete toho menej.
  • Pri popíjaní alkoholu striedajte víno a alkohol s čistou vodou – aj v alkohole je kopa kalórií.
  • Dávajte si menšie porcie, nejedze podľa očí, že je všetkého dostatok. Bežnú porciu si rozdeľte na dve – naraz zjete toho menej a zároveň budete viac sýti.
  • Pridajte aj medzi konzumáciou sladkostí zeleninu –taktiež vyvolávajú pocit plnosti a zjete potom menej koláčikov.
  • Užite si vianočnú večeru – nejedzte rýchlo, ale jedlo si vychutnajte – celé spektrum chutí. Pri pomalšej konzumácii príjmete menej jedla a užijete si viac chutí.
  • Jedzte po domácky pripravené koláčiky. Pri strojovej výrobe sa pridávajú mnohé stabilizátory, viac cukrov a tukov. Pri domácom pečení viete ovplyvniť to, čo a koľko tam pridáte. Prípadne viete niektorú zložku nahradiť tak, aby boli koláče menej kalorické.
  • Nepreležte celé sviatky – choďte častejšie von so psom, na prechádzky, zabehajte si. Počas sviatkov sa každý pohyb ráta. Namiesto toho, aby ste si po jedle šli ľahnúť, choďte sa prejsť, aj malý pohyb vie spraviť zázraky.
  • Využité sviatky na regeneráciu – choďte si užiť wellness, oddýchnite si pri turistike... Telo po takejto regenerácii je omnoho viac pripravené na fyzickú a psychickú záťaž.
  • Vyskúšajte si pôstny deň – znovu obnovíte všetky zdravé chute na jedlo, zbavíte telo nepotrebných látok a budete sa cítiť lepšie.

Zostavil som pre vás top 8 kalorických tradičných koláčov. Medzi jednotlivými stupňami nie sú také výrazné rozdiely, väčšina z koláčov má aj tak podobné ingrediencie. Ale všeobecne platí, že čím viac kalórií vo forme cukrov a tukov, tým menej proteínov – ide teda o prázdne kalórie bez dobrých výživových hodnôt.  Pri výpočtoch jednotlivých koláčov som vychádzal zo štandartných ingrediencií – každý z vás môže použiť iný recept s iným pomerom zložiek, preto sa môžu hodnoty trocha líšiť pri iných receptoch.

8. Miesto: 

Vanilkové rohlíčky
Kalórie: 1558 kJ
Proteín: 8g
Sacharidy: 32g
Tuky: 23g

Napriek tomu, že obsahujú menej kalórií, tak to neznamená, že si ich môžeme dovoliť vo veľkom množstve. Ide stále o vysokokalorickú potravinu.

7. Miesto:

Medovníky
kalórie: 1622 kJ, proteín: 6,6g, sacharidy: 49,3g, tuky: 18,5g

6. Miesto:

Sacherové koláčiky
kalórie: 1710 kJ, proteín: 7,6g, sacharidy: 39,3g, tuky: 25,5g

5. Miesto:

Sladké orechy plnené krémom
kalórie: 1715kJ, proteín: 7g, sacharidy: 59,2g, tuky: 17,9g

4. Miesto:

Medvedie tľapky
kalórie: 1840 kJ, proteín: 6g, sacharidy: 46g, tuky: 25,32g

3. Miesto:

Linecké koláče
kalórie: 1982 kJ, proteín: 4,7g, sacharidy: 64,3g, tuky: 22g

2. Miesto:

Kokosové guličky
kalórie: 2008 kJ, proteín: 5,1g, sacharidy: 32,3g, tuky: 42g

1. Miesto:

Grilážky
kalórie: 2619,4, proteín: 3,6g, sacharidy: 35,4g, Tuky: 41g

Najviac kaloricky výdatný koláč. Extrémne vysoký podiel tukov a sacharidov, hlavne cukrov.

 

Tip na recept: Perník z ovsených vločiek

Vianoce si užite ako vždy – plné vôní, chutí, atmosfery. Ale vyskúšajte tento rok ísť na to troška s rozumom, aby ste sa v januári sami seba nezľakli. Pokiaľ ale chcete tento rok maškrtiť a chcete vyskúšať aj niečo zdravého, tak ochutnajte chutný menej kaloricky perník:

Suroviny: 

8 vajec (z toho 3 žĺtky) 
400g ovsených vločiek
kávová lyžička s mletou kávou
kávová lyžička škorice
kávová lyžička kakaa
2 balenia kypriaceho prášku
250ml mlieka
2 lyžice medu (možno dosladiť použitím viac medu, alebo použitím stévie ) 

Postup: 

1.    Z ovsených vločiek zmixujeme "múku" 
2.     Vyklepnuté vajíčka zmiešame s mliekom, medom, škoricou, kakaom, kávou. 
3.    Zmiešané vajíčka domiešame s "ovsenou múkou" 
4.    Do hmoty pomaly vmiešame kypriaci prášok
5.    Plech potrieme olejom a posypeme hrubou múkou, zvyšnú múku odsypeme z pekáča
6.    Pečieme vo vyhriatej rúre pri 250C 25-35 minút za stálej  kontroly.

Dobrú chuť!