Presunúť na hlavný obsah

Chutné talianske rizoto na citróne a rozmaríne s píniovými orieškami, ktorým si spríjemníte večer

Recepty

Krémové talianske rizoto - kto by ho nemiloval. Tentokrát sme si pre vás pripravili verziu s citrónom a bylinkami. Poďme teda na to.

Toto ľahké jedlo je vhodné nielen na obed, ale hlavne na večeru, kedy si k nemu môžete dať aj pohár vychladeného vínka. Čas prípravy je asi 45 minút a jedlo dodávame teplé. 

Suroviny:

450 g ryže (Vialone Nano, Arborio alebo Carnaroli)
2ks červenej cibule
0,5 l bieleho vína
1 zväzok čerstvého rozmarínu
Šťava z 1 citróna a strúhaná kôra
1PL hnedého cukru alebo stévie
Píniové oriešky
Olivový plej
Parmezán
Soľ
Čerstvo pomleté čierne korenie

Postup: 

Najskôr si ošúpeme cibulu a nadrobno nasekáme. Na panvici s olejom opražíme cibuľku, pridáme ryžu a mierne premiešame tak, aby ryža bola celá potretá olejom. Medzitým si pripravíme vývar z čerstvého rozmarínu (pár vetvičiek si odložíme bokom). Postupne zalejeme naberačkou ryžu a miešame. Pridáme citrónovú šťavu, cukor a podlejeme bielym vínkom. Za stáleho miešania varíme rizoto asi po dobu 20 minút a vždy keď zhustne, podlejeme naberačkou vývarom či šťavou. Nakoniec ochutíme soľou, korením či bylinkami a pridáme píniové oriešky. Do hotového rizota tesne pred podávaním primiešame nastrúhaný parmezán a pokvapkáme extra jemným olivovým olejom. Dozdobíme rozmarínom či bylinkami a podávame.

Dobrú chuť