Chutné domáce croissanty s vlastnoručne urobenou nutelou
Nie je vhodnejší čas ako nedeľa ráno na vlastnoručne pečené teplé maslové croissanty a k tomu výborná nutela. Čo poviete, zlákame vás?
Suroviny na croissanty:
250 g hladkej múky
Soľ
2 ČL kryštálového cukru
150 ml mlieka
125 g kocky masla
1 vajce na potretie
Čítajte tiež: Recept na výborné smotanovo-maslové pagáče
Postup:
Mlieko, droždie, cukor a štipku soli pridáme do misky a všetko spolu zmiešame. Pomaličky začneme pridávať hladkú múku a dbáme na to, aby nám nevznikli hrudky, takže miešame. Vzniknuté cesto necháme odležať a kysnúť asi 2 hodiny. Medzitým si dáme medzi dva papiere na pečenie maslo a vyvaľkáme ho na hrúbku asi 0,5 cm. Potom vyvaľkáme aj kysnuté cesto, do stredu ktorého dáme celý vyvaľkaný plát masla. Všetky štyri rohy premiestnime do stredu, aby vznikol štvorec. Potom mierne vyvaľkáme na obdĺžnik a preložíme na tretinky. Takto pripravené cesto dáme na hodinu kysnúť a zopakujeme ešte 3x. Potom rozkrojíme tak, aby sme dostali trojuholníky (cik-cak). Následne obtočíme, potrieme žĺtkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov po dobu 15-20 minút.
Suroviny na nutelu:
2 šálky (240g) lieskových orieškov
¼ šálky práškového kakaa
1 a ½ PL vanilkového extraktu
1ČL škorice
¼ šálky medu + 2 PL navyše
1/3 až ½ šálky mandľového alebo kravského mlieka
¼ ČL soli
Pre ešte lahodnejšiu chuť a konzistenciu môžete pridať 2 ČL kokosového oleja
Neprehliadnite: Upečte si výborný domáci chlieb!
Postup:
Rúru si predohrejeme na 200 stupňov. Na plech vyložený papierom na pečenie vysypeme lieskovce a dáme piecť na 8-10 minút. Potom ich dáme uteráka a trením zbavíme šupiek. Nevadí, ak nebudú dokonale očistené. Očistené lieskovce rozmixujeme do maslovej konzistencie. Pridáme ostatné ingrediencie (okrem mlieka) a spolu premixujeme. Nakoniec postupne pridávame mlieko, až pokiaľ nebude mať hmota konzistenciu nutely. Skladujeme v sklenenej nádobe, v chladničke.
Dobrú chuť!