Vaša životospráva sa odrazí na tvári: Odhaľte, ktoré potraviny by ste okamžite mali vylúčiť zo svojej stravy!
Uznávaná špecialistka Nigma Talib je presvedčená, že jedlá a nápoje, ktoré konzumujeme, majú priamy vplyv na to, ako vyzerá naša tvár.
Podľa doktorky Talib sa určité skupiny potravín zdajú byť obzvlášť škodlivé: ide o lepok, mliečne výrobky, cukor a alkohol. Každé telo sa s nimi vysporiadava špecifickým spôsobom, čo prispieva k prejavom starnutia ako sú škvrny, opuchy, farebné zmeny pleti či predčasné vrásky.
Prečítajte si: Naše chute o nás veľa prezradia: Napríklad aj to, s čím má naše telo problémy!
Najviac postihnuté časti tváre sú čelo, brada, líca a oči, v závislosti od toho, ktorá skupina potravín vám robí najviac zle. Čím skôr identifikujete príčinu vašich ťažkostí, tým skôr môžete podniknúť kroky na odstránenie problému vynechaním mliečnych výrobkov, alkoholu, cukru alebo lepku. Zistite s nami, s čím má vaše telo problém – tu sú najčastejšie prejavy.
Vínna tvár
Typické príznaky: Výrazné vrásky alebo začervenanie medzi očami, ovisnuté viečka, rozšírené póry, dehydratovaná pleť, červenkasté líca a nos, hlboké nosoústne vrásky.
Pri tomto type tváre nemusí ísť len o víno, v hre je akýkoľvek alkohol. Vysušuje pokožku a tak sa ešte zhoršuje stav jemných liniek a vrások. Najmä tých nosoústnych, ktorým výrazne pomôže, keď prestanete piť. Alkohol má vysoký obsah cukru, ktorý poškodzuje kolagén. Ten je životne dôležitý pre udržanie elasticity pokožky a jeho nedostatok spôsobuje rozšírené póry a ovisnuté viečka. Zvoľte vína s nižšou cukornatosťou ako sú Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Merlot alebo Pinot Noir.
Cukrová tvár
Typické príznaky: Linky a vrásky na čele, vačky pod očami, vyziabnutý vzhľad tváre, bolestivé škvrny po celej tvári, stenčenie kože, sivastý odtieň pleti.
Ak je vaša strava plná cukru a vysoko rafinovaných sacharidov, ako sú napríklad koláče, zákusky a biela ryža, ktoré sa rýchlo premieňajú na cukor v tele, vaša pokožka sa snaží zostať mladá. Vplyvom cukru sa však deje presný opak a pokožka starne a stenčuje sa. Rovnako ako obočie, na ktorom takisto vidno vplyv nadobličiek. Vyhýbanie sa cukru môže mať okamžitý a trvalý vplyv na vašu tvár. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov s ním skončite na plnej čiare. Koláče, sušienky, ovocné šťavy, rafinované sacharidy a polotovary by mali byť pre vás tabu. Dokonca aj keď znížite príjem cukrov čo i len o polovicu, zmeny na tvári sa objavia rýchlo.
Mliečna tvár
Typické príznaky: Opuch očných viečok, vačky a tmavé kruhy pod očami, drobné biele škvrny a hrbolčeky na brade.
Tieto symptómy sú známkou toho, že sa vaše telo snaží stráviť mlieko a mliečne výrobky, ako sú syr, jogurt a smotana. Laktóza v mlieku je jednou z najčastejších potravinových intolerancií. Pokožka sa s ňou vyrovnáva prostredníctvom „mliečnych pupienkov“, ktoré sa objavujú okolo brady. Ak máte podozrenie, že vaša tvár starne vplyvom mliečnych výrobkov, dajte si od nich pauzu minimálne na tri týždne. Dopad na tvár môže byť až zarážajúco pozitívny.
Lepková tvár
Typické príznaky: „Naliata“ červená tvár, tmavé pigmentové škvrny alebo škvrny okolo brady.
Mnohí z nás sú citliví na lepok - proteín nájdený v pšenici, jačmeni a raži. Práve on u mnohých celiatikov zanecháva tvár nafúknutú, zapálenú a opuchnutú. Lepok má veľký vplyv na imunitný systém a narúša krehkú rovnováhu reprodukčných hormónov, čo má za následok škvrny alebo tmavé pigmentácie na brade, oblasti spojenej s reprodukčnými orgánmi. Odstráňte lepok zo svojho jedálnička, pite viac vody, jedzte veľa vlákniny a opuchy sa rozptýlia, vaša pleť nadobudne zdravý odtieň a vaše lícne kosti sa znovu objavia.