Presunúť na hlavný obsah

Z pečiva najviac priberáme a nielen to: Čím ho teda nahradiť, pokiaľ sa mu chceme vyhýbať?

Zdravie

Nielen v minulosti, ale aj dnes tvoria pekárenské výrobky dosť podstatnú časť našej stravy. Rozdiel je však v tom, že v minulosti si ho ľudia piekli sami. Dnes mnohí ani netušíme, čo vlastne kupujeme a jeme...

Prečo nám vlastne pečivo škodí?

Pridaná soľ, cukor, biela múka, škrob, pšenica, lepok v nej, celkovo tuk a ďalšie. To sú nežiadúce prísady, ktoré by sa vo väčšom množstve nemali konzumovať. Ak si myslíte, že stačí nahradiť bielu múku v pečive celozrnnou a máte po probléme, ani to nie je celkom pravda. Vďaka pridaným farbivám, emulgátorom, či stabilizátorom je ich kalorická hodnota porovnateľná s bielym pečivom. Takže si vlastne kupujeme pečivo, ktoré sa ako zdravé len tvári. Čím ho teda nahradiť a pritom vyťažiť čo najviac?

Čítajte tiež: Fit horoskop pre každého: Stravujte sa zdravo presne podľa vášho znamenia a schudnete bez námahy!

Staré, dobré ryžové chlebíčky

Hoci mnohým ľuďom nechutia, pravdou je, že ryžové chlebíčky namiesto pečiva sú stále vhodnou alternatívou, najmä kvôli nízkemu obsahu soli. 

Vločky, lepšia verzia obilnín

Ďalšou zdravšou a plnohodnotnou verziou obilniny namiesto pšenice sú vločky. Tie sú minimálne spracované a majú zachované vonkajšie vrstvy zrna a v sebe veľa výživných látok, vrátane vlákniny a kyseliny listovej, takže sú veľmi prospešné aj pre tehotné ženy. 

Mohlo by vás zaujímať: Hnedá ryža, hnedé pečivo, hnedé cestoviny: Sú naozaj tieto potraviny lepšie ako tie "biele"?

Knäckbroty zo žitnej múky

Majú najviac vlákniny a sú najlepšou náhradou aj celozrnného pečiva. Najzdravšie z knäckbrotov sú vyrobené zo žitnej múky, pretože majú najmenej soli, cukru a pritom najviac vlákniny. Jesť ich môžete s cottage cheesom a zeleninou, kedy na „vitamínovej bombe“ len pridáte. 

Domáce tvarohové pečivo

Stačí vám vajíčko, nízkotučný tvaroh, kypriaci prášok do pečiva, korenie, štipka soli a bylinky podľa vlastnej chuti, aby ste si doma upiekli zdravé fitnes žemle či rožky. Ide vlastne o zdravé tvarohové pečivo, ktoré si môžete vychutnať napríklad so šalátom. 

Placky na kokosovom oleji

Snáď najchutnejšou a najzdravšou verziou namiesto pečiva sú po domácky vyrobené placky. Potrebujete len vajíčko, celozrnnú múku, slnečnicové semiačka, sezam, pomleté orechy, korenie a trocha soli. Z týchto prísad si vytvoríte placky, ktoré opekáte na zdravom kokosovom oleji. Skutočne zdravá delikatesa...

Klasické pečivo oklame náš žalúdok len chvíľu. Tieto jedlá či potraviny sú jeho plnohodnotnou náhradou, ktorá vás naozaj zasýti a pritom sa budete cítiť ešte aj ľahko. 

Neprehliadnite: Po týchto potravinách vyhladnete: Ak chcete byť štíhli, radšej sa im vyhýbajte!

Ešte jedna dobrá rada na záver

Pri kúpe zdravých variantov pečiva pozerajte predovšetkým na múku, akú obsahujú, podiel soli, cukrov a tuku. Najzdravšie potraviny sú z amarantovej, špaldovej, ovsenej, mandľovej, cícerovej či dokonca hrachovej a ryžovej múky. Čoraz populárnejšia je aj tzv. semolina. Ide síce o druh bielej múky, ale z tvrdej pšenice a skvele sa kombinuje s inými potravinami, napr. zeleninou. Namiesto cukrov hľadajte a používajte javorový, agávový, kokosový či trstinový cukor alebo med. Takto doprajete telu to, čo naozaj potrebuje.