Presunúť na hlavný obsah

Viete, ktoré potraviny rozhodne nepatria do chladničky, hoci ich tam väčšina z nás stále odkladá?

Zdravie

Veď to bolo v chladničke! Aj tak to očernelo alebo sa rozsypalo... Hovoria vám niečo tieto a podobné frázy? Nuž, pravdepodobne ste len nevedeli, že to v tej chladničke vlastne ani nemáte skladovať.

U týchto potravín chladnička rozhodne nie je dobrý nápad...

Zo zeleniny zabudnite na paradajky, zemiaky či uhorky a iné

Zemiakom, paradajkám aj uhorkám sa darí oveľa lepšie v izbovej teplote bez svetla než v chladničke. Čo s nimi urobí príliš veľa chladu, ktorému sú vystavené dlhší čas? Dosiahnete len toho, že rýchlejšie začnú mäknúť a tým aj hniť. Je to preto,  že strácajú vodu a tým aj chuť. Najmä paradajky podliehajú splesniveniu medzi prvými. V zemiakoch sa zase rozpadáva škrob, ktorý sa mení na cukor, preto je ich chuť sladkastá. Toto platí aj pre ďalšiu zeleninu, ktorá obsahuje veľa vody, napríklad papriku či baklažán. 

Mohlo by vás zaujímať: Jedna lyžica tejto šťavy denne vás dokáže zbaviť prebytočných kíl, škodlivých látok: Spoznajte túto superpotravinu

Z ovocia banány, avokádo, citrusové plody

Ak ste to doteraz nespozorovali, vyskúšajte dať banány do chladničky a pozorujte ich pár dní. Možno budete prekvapení, ale vytvoria sa na nich hnedé škvrny rýchlejšie, než keby ste ich vytiahli zo špajzy. Je to preto, že práve chlad narúša konzistenciu banánovej šupky. Ak dáte do chladničky avokádo, nikdy vám nedozrie. Rovnako to platí aj pre také citrusové plody ako ananás, citróny, mango, melón a ďalšie. Naviac melón obsahuje aj veľa spomínanej vody, ktorá sa v chlade vytráca. Všeobecne citrusové plody neznesú príliš chlad. Vyhovujú im mierne izbové teploty.  

Čítajte tiež: Nová zdravá superpotravina: Banánové vločky z červeného banánu, v čom sú také výnimočné?

Chlieb v chladničke? Rovnako zlá voľba...

Ak si radi pochutnáte, povedzme na suchom alebo obschnutom chlebe, potom ho veselo do chladničky môžete dať. Inak to však rozhodne nerobte! Vplyvom chladu začne chlieb rýchlejšie plesnivieť. Ak chcete, aby vydržal dlhšie, potom ho radšej rozkrájajte, zabaľte do igelitových vrecúšok a dajte do mrazničky. Zamrazený chlieb je vždy lepší variant než zachladený. 

Potraviny obsahujúce konzervanty či olivový olej už vôbec nie!

Pikantné omáčky, naviac tie s chilli, ktoré sú väčšinou dochutené soľou, octom a inými pochutinami, či kečup plný konzervantov, tie tiež nemajú v chladničke čo robiť. Dokonca, ani keď ich už otvoríte. Oveľa dlhšie vydržia v suchej a tmavšej špajzy. Napríklad taký olivový olej stráca v chlade na svojej kvalite. Môže sa aj zraziť. 

Neprehliadnite: Kombinácia potravín, v akej robíte najčastejšiu chybu: Aby ste nepriberali, musíte sa zbaviť tohto zlozvyku!

Tak čo? Vyhodili ste tie banány či kečup už z chladničky?