Presunúť na hlavný obsah

Jarné ovocie a zelenina na nezaplatenie: Tieto by ste mali zaradiť do jedálnička, aby ste prečistili organizmus

Zdravie a relax

Jar sa pomaly, ale isto blíži a my už myslíme na to, akými farbami v našom šatníku by sme ju zahájili. No nezabúdajme ani na silu sezónnych potravinám, ktorými by sme prebudili a posilnili náš organizmus.

Ak si doprajete tieto jarné potraviny, vrátite telu dostatok energie, vitamínov, ostatných živín, a upravíte si trávenie po sviatočnom prejedaní sa.

Špenát

Pre mnohých dodnes neobľúbená potravina, ktorú by ste si však naozaj mali obľúbiť. Je skvelým zdrojom kyseliny listovej, preto sa odporúča predovšetkým tehotným ženám. Znižuje krvný tlak, chráni srdce, jeho odvary sa využívajú aj na kožné ochorenia, znižuje hladinu cukru v krvi, posilňuje zrak, urýchľuje trávenie, a vďaka množstvu omega 3 mastných kyselín bojuje proti zápalom v tele. Dokonca vyhladzuje aj vrásky a tak zabraňuje predčasnému starnutiu.

Mohlo by vás zaujímať: Najhoršie potraviny, ktoré nás zbytočne zavodňujú: Úpravou jedálnička sa zbavíte niekoľkých kíl navyše

Špargľa 

Okrem toho, že obsahuje veľa bielkovín, zdravých tukov a vitamín A, C, E či ďalších látok, jej najdôležitejšou a najprospešnejšou vlastnosťou je, že odvodňuje a tým chráni naše obličky. Naviac, odvar zo špargle je skutočne účinný, ak trpíte na kožné ochorenia, ekzémy, či máte chronické problémy. Tým, že obsahuje veľa vody, podporuje aj pomalšie starnutie. 

Neprehliadnite: Špargľa ako výborný zdroj vlákniny i vitamínu C: Prispieva k očiste od toxínov a zlepšuje cievny systém

Pažítka

Nenáročná bylinka, ktorú môžete vypestovať kdekoľvek, skrýva v sebe veľa vitamínu C, riboflavínu, či betakaroténu, čím pomáha znižovať krvný tlak. Posilňuje imunitu, dezinfikuje, pomáha proti skleróze, či podporuje chuť do jedla, pretože vďaka nej sa tvorí viac tráviacich štiav. Naviac slúži aj ako prevencia proti rôznym druhom rakoviny. 

Reďkovka

Odporúčaná dávka je aj 5 až 6 reďkoviek denne. Takéto množstvo dezinfikuje sliznicu úst, nosa a ďalších dutín vďaka horčičným olejom, ktoré ničia baktérie, či plesne. Reďkovka je vysoko antitoxická, zbavuje telo škodlivín. Dokonca pomáha znižovať aj váhu, takže v rámci prípravy na jar je viac ako nápomocná.

Čítajte tiež: Najlepšie kombinácie potravín, vďaka ktorým v jedle zachovávate vitamíny a živiny: Takto to robí málokto

Jahody

Jahody patria medzi obľúbené jarné ovocie, ktoré aj vyzerá aj chutí naozaj dobre. Sú skvelé pre diabetikov, aj ľudí, čo sa snažia schudnúť, pretože obsahujú málo cukru a veľa potrebných kyselín, ktoré dezinfikujú črevné prostredie. Vďaka ich červenej farbe, ktorú zabezpečuje prítomnosť tzv. polyfenolov, majú veľa antioxidantov, čiže slúžia aj ako prevencia rakoviny a iných ochorení. Odporúčaná denná dávka je jedna šálka denne. 

Ešte jedna dobrá rada na záver... Ak chcete, aby boli vaše sezónne potraviny naozaj stopercentne čerstvé, bez chemikálií, vypestujte si ich doma, vo vlastnej záhradke. To je to najlepšie, čo môžete urobiť.