Presunúť na hlavný obsah

Superzdravé raňajky, ktoré podporujú pečeň a žlčník: Presný opak toho, v čom väčšina z nás robí chybu

Zdravie

Tak schválne, koľkí z vás si doprajú na raňajky niečo teplé a varené? Nemáme na mysli kávu, ale skutočne zdravé a výdatné raňajky.

Raňajky. Buď sú rýchle v zmysle “čo dom dal” alebo niekedy nie sú žiadne. Pritom je to jedlo, ktoré by sme si mali pomaly a v pokoji vedieť vychutnať. Náš metabolizmus je totiž ráno krátko po prebudení a nemali by sme mu privolávať takéto šoky. 

Prečítajte si: Zbavte sa toxínov v hrubom čreve: Stačia len tieto dve ingrediencie a budete sa cítiť ako znovuzrodení

Špalda má orieškovú príchuť a chutí lepšie ako pšenica

Špalda je typ rozpadavej pšenice, ktorá má špeciálny obal. Má orieškovú chuť a preto niet sa čomu čudovať, že ľuďom chutí lepšie. Je bohatá na vitamíny (B-B1, B2, B3) a minerály (horčík, vápnik, draslík, zinok a fosfor). Bojuje tiež s vysokým krvným tlakom a proti tvorbe žlčníkových kameňov. Keďže špalda má horkastú chuť, pomáha tiež čistiť prirodzenou cestou pečeň.

Teplá špaldová kaša posilňuje pečeň a žlčník

Podľa východnej medicíny by sa malo na raňajky konzumovať niečo teplé. Rôzne suroviny totiž majú svoje energie a práve harmónia v tele sa prejavuje aj podľa toho, ako sa stravujeme.

Veľa ľudí trpí únavou, ospalosťou a zimnicou či studenými končatinami. Ich telá postrádajú “jang” potraviny. Teda tie, ktoré zahrievajú. Práve preto by mali jesť minimálne jedno jedlo počas dňa teplé. Ideálne je naštartovať deň teplými a výživnými raňajkami. Špaldová kaša je preto naozaj na nezaplatxenie.

200 g Bio špaldovej krupice
600 g Bio ryžového mlieka 
1ČL riasy Arame
1ČL mletej škorice
Hrsť mandlí 

Neprehliadnite: Superzdravý nápoj, na ktorý nedali dopustiť naše staré mamy: Treba piť ešte za tepla!

Do hrnca vylejeme ryžové mlieko a privedieme ho k varu. Pomaly pridáme špaldovú krupicu a riasu Arame. Miešame, až kým kaša nezhustne a dochutíme škoricou. Na záver poukladáme na kašu opečené mandle a podávame teplé.