Zdravo a chutne: Budha miska s belugou a tofu, ktorá je plná vitamínov či minerálov
Tak toto je doslova dokonalé ”super food”. Táto miska predstvuje jedlo plné vitamínov, minerálov a navyše je aj chutné. No a v neposlednom rade sa nemusíte báť, že by ste z neho pribrali!
Prečítajte si: Rybacia nátierka z tuniaka: Dokonalé, sýte a rýchle raňajky na počkanie
Tentokrát sme sa nechali pri príprave obeda inšpirovať skvelou foodblogerkou z La Petit. A musíme uznať, že budha miska s belugou a tofu chutí priam božsky. Skvelé je, že ak aj doma nejakú surovinu nemáte, môžete pokojne imrovizovať. Tak poďme na to!
Čo budete potrebovať:
200 g šošovice beluga
1 menšiu šalotka
30 g kvalitnej slaniny
1/3 ČL korenia garam masala
cviklový hummus
200 g lahôdkového tofu
150 g červenej kapusty
šťavu z 1 citrónu
200 g karfiolu
3-4 PL olivového oleja
1/4 ČL korenia tandoori kari
1/4 šalátovej uhorky
4 PL slnečnicových semiačok
2 PL bazalkového pesta
soľ
čierne korenie
žeruchu a čierny sezam na posypanie
Postup:
Slaninu a šalotku nakrájajte na drobno. Dajte do hrnca a jemne restujte, kým sa slanina nevypečie. Pridajte korenie garam masala a asi 1 minútu restujte, kým sa korenie nerozvoní. Pridajte šošovicu beluga a zalejte ju vodou cca 1 – 2 cm nad šošovicu. Jemne osoľte (slanina už obsahuje soľ), a dajte variť na mierny oheň a prikryte pokrievkou. Šosovicu varte cca 30 – 45 minút. Je uvarená ak je mäkká, ale nie mazľavá. Ak vám v hrnci zostane trochu vody, zlejte ju. Červenú kapustu nakrájajte na tenké prúžky, dajte do misky, a zalejte citrónovou šťavou a jemne osoľte. Nechajte pár minút postáť, kým jemne nezmäkne. Karfiol nakrájajte na menšie kúsky a dajte variť do osolenej vody. Keď je karfiol mäkký, ale stále chrumkavý, sceďte ho a papierovou utierkou osušte. V miske zmiešajte 2 PL oleja s korením tandoori kari, a karfiol v tejto zmesi poriadne obaľte, a nechajte 5 minút postáť. Tofu si nakrájate na kocky a sprudka opečete na panvici s trochou oleja. Opečené tofu dajte bokom a udržiavajte ho v teple. Do tej istej panvice potom dajte karfiol a tiež ho sprudku opečte. Keď je opečený, dajte ho bokom a tiež udržujte v teple. Ako posledné dajte do panvice slnečnicové semiačka a zvyšok oleja a jemne ich opečete. Uhorku umyte, nakrájajte na tenké kolieska a pustite sa do skladania misky. To ako si misku naskladáte je už na vás!
Dobrú chuť!